Hans Söderströms jakter på ädelstenar blir teveserie. Foto: Lars-Ola Marakatt.

Ädelstensjägaren blir till teveserie

Hans jakt på ädelstenar blir till teveserien Gemhunters. ”Vi hoppas kunna belysa stenhandeln på ett vettigt sätt”

"Om man pratar om något så dyrbart som diamanter eller smaragder. Borde man alltid fråga sig. Vart kommer stenen ifrån. Vad har den varit med om”, berättar Hans Söderström som har många järn i elden.

Just nu har han fem företag och 10 projekt på gång. Under sina 250 då han befann sig på resande fot filmade han sin jakt på ädelstenar. Två pilotavsnitt har han och hans tre äventyrliga amerikanare gjort i jakten på ädelstenarna:

"Vi ska försöka belysa stenhandeln på ett något så vettigt sätt."

I serien ädelstensjägarna på 8 delar ska det jagas efter dyrgripar i länder som Sierra Leone, Ghana och Etiopien, Sydafrika.

"Det kommer vara kunder som är utpekade från första början. Som har beställt av oss"

Hittills har bolag i Kalifornien visat intresse att köpa serien. De har en målgrupp på 14 miljoner människor. Hans Söderström vill visa världen om deras jakter på smaragder, diamanter och rubiner. I en av piloterna berättar Hans kollegor att de sätter sina liv på spel och att rån är vanliga i de afrikanska länderna. Och Hans Söderström berättar att många stenar har en mörk historia. Och att han jobbar för att motverka sådana arbetsmetoder.

"Vi vill skapa en produkt där vi kan garantera vart stenen kommer ifrån. Den är inte slipad av barnarbetare, den är inte tagen från någon gruva där folk fått sätta livet till. Det ska vara en riktigt bra produkt och folk ska veta vart den kommer ifrån".

Och förutsättningarna att tjäna pengar på framförallt diamanterna är extremt bra just nu. Priset på oslipade diamanter har på ett år ökat med 29 %. Det är lyxkonsumenter runtom i världen som driver upp priset. Hans Söderströms tanke med filmandet är att få med berättelsen om stenarnas historia för kunderna och tevetittarna.
”Det är nog risk att det blir såpopera”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".