Tsunamin tog denna motorcykel i Japan och förde den till Kanada. Foto: Peter Mark/Scanpix.
Kanada

Ägaren till tsunamimotorcykeln funnen

Ägaren är nu funnen till den Harley-Davidson motorcykel som hittades på stranden till haidafolkets ö Haida Gwaiis utanför Kanadas västkust för en tid sedan. Motorcykeln hade japans tecken på licensen. 

Ägaren heter Ikuo Yokoyama och är 29 år. Han förlorade tre familjemedlemmar och sitt hem i tsunamin. Han förvarade sin Harley-Davidson i en släpvagn på baksidan av hans hus, där stod den när katastrofen slog till för över ett år sedan.

Trots färden äver Stilla havet är motorcykeln är så gott som intakt, förutom att den har fått rostskador.

Tusnamin beräknas ha tagit med sig 1,5 miljoner ton lösa föremål och skräp från Japan som nu flyter mot Kanadas och USAs kust.

Robert Mills, ledaren för Skidegate gruppen inom Haida Nation, sa till Indian Country Today Media Network att

– Vi skulle föredra om det fanns någon sorts internationell räddningsaktion som städade upp kusten, hellre än att vänta på att det spolas iland. Även om merparten av bråten inte når Haida Gwaii så hamnar det någon stans, säger Robert Mills, ledaren för Skidegate gruppen inom Haida Nation till Indian Country Today Media Network.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".