Devasish Roy från Bangladesh som tillhör Chakma-folket är en av delegaterna i permanenta forumet. Foto: Jenny Israelsson-Skoglund / SR Sameradion
FN:s urfolksforum

Elfte urfolksforumet startar i New York idag

"Permanet Forum är viktigt för samerna "
2:02 min

Idag börjar urfolk från hela världen att diskutera viktiga saker som rör deras vardag vid det årliga permanenta forumet vid FN i New York Sameradions reporter Jenny Israelsson Skoglund är på plats.

 På First venue i New York ligger FN-högkvarteret dit urfolk från hela världen samlats för den elfte gången. Idag öppnas forumet och årets tema kommer att handla om läran om upptäckandet, våld mot kvinnor men även om den kommande världskonferensen för urfolk som ska hållas 2014.

Devasish Roy från Bangladesh som tillhör Chakma-folket är en av delegaterna i permanenta forumet. 

– Det är viktigt att belysa detta tema när man idag använder samma tanke- och arbetssätt då man exploaterar landytor som tillhör urfolken. Även att de flesta länder inte heller kompenserat urfolken för de handlingar man uträttat är ett stort problem, säger Devasish Roy

Permanent Forum består av 8 invalda urfolksrepresentanter samt lika många representanter från olika länder. Just nu har samerna ingen egen invald representant. Men tidigare har samerna representerats av Ole-Henrik Magga från Kautokeino som var den första ordföranden i Permanent Forum från 2002 till 2004.

Vidare har Lars-Anders Baer varit ledamot i forumet mellan 2008 till 2010. Nordiska Samerådet har varje år representanter som följer forumet och ordförande Ole Mathis Eira finns på plats i New York.

– Permanet Forum är viktigt för samerna och andra urfolk därför att man kan arbeta för sina saker internationellt och det är ofta så att man når mycket längre då internationell. Press mot regeringar har större betydelse än att bara arbeta inom sitt eget land, säger Samerådets ordförande Ole Mathis Eira.

Jenny Israelsson-Skoglund@sr.se

Ny ledare för FN:s urfolksforum

FN:s urfolksforum kommer idag att välja en ny ledare. Man har i forumet beslutet att orförande kommer att sitta i ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".