Giron / Kiruna

Kiruna sameförenings framtid hotad

"Vi måste själv hålla det samiska uppe"
1:46 min

På grund av för lågt intresse bland medlemmarna kan Kiruna Sameförening tvingas att lägga ner. Ett extra årsmöte hålls idag och kommer det inte fler än två personer till mötet så kommer arbetet med att avveckla en av Sveriges största samföreningar att börja.

– Det är trist om jag är den sista ordförande för Girona Sámesearvi, föreningen har ju gjort så bra jobb hittills, säger Peter Fankki som är ordförande för Kiruna Sameförening.

Föreningen har funnits i 75 år och är en av Sveriges största sameföreningar. Idag står föreningen inför en akut situation. Under årsmötet vid mars det här året kom det bara två medlemmar av 207 till mötet. Tanken var att föreningen skulle få ihop en ny styrelse men på grund av att så få medlemmar, fortsatte den gamla styrelsen till extra årsmöte som hålls idag. Irene Kuhmunen är en av några som väljer att stanna kvar i styrelsen. Hon är rädd att det samiska i Kiruna Kommun försvinner om föreningen läggs ner. 

– Personligen så tror jag inte att Kiruna Kommun kommer att anordna samiska evenemang. Utan ska det finnas något här i stan, så måste vi hålla det samiska uppe och en sameförening är ett bra sätt att göra det på, säger Irene Kuhmunen.

Peter Fankki har suttit som ordförande i fyra år. I kallelsen till extra årsmötet skriver han att om det inte kommer fler än två personer till mötet så måste styrelsen ta det som ett tecken på att det inte finns något intresse att ha någon förening i Kiruna och föreningen läggs ner. Fankki själv väljer att sluta som ordförande i hopp om att en ny person ska ta över och göra ett bättre jobb än honom. 

– Jag kommer nog att sluta nu eftersom att situationen ser ut som den gör. Klart att jag har tänkt på om det är mitt fel eller inte. Men jag tror att det är bra med en ny ordförande som kan komma med nya tankar och kanske styr föreningen bättre. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".