1 av 2
Juhán Stålka omgiven av mamma Susanne Fallqvist och pappa Per Niila Stålka. Foto: Anna Sunna / SR Sameradion
2 av 2
Johán Stålka blir omplåstrad efter misshandeln. Foto: Privat
Märsta

Misshandlad för sin samiska mössa

"Jag får kanske tre sparkar av varje person"
2:16 min

"Man ska kunna gå på stan och visa sin kultur utan att behöva vara rädd för att någon går och slår ner en, säger Juhán 14-år som utsattes för misshandeln"

– Man ska kunna gå på stan och visa sin kultur utan att behöva vara rädd för att någon går och slår ner en. Jag är skadad och det kanske inte var det bästa, men jag är ändå glad att jag sa till dem, säger Juhán.

Det var när Juhán Stålka som går i sjuan i Märsta, tillsammans med sina kompisar var på väg till skolan, som ett gäng killar som inte går på hans skola stoppade honom.

– De säger att jag ser ut som en pajas. Först tänker jag "äh det är väl bara fortsätta att gå" och sen när jag gått en bit så bara "nä, jag tycker inte att det här är okej", så jag vänder mig om och frågar om de har något problem med min mössa. "Ja det har vi" och så står vi där och pratar lite och så säger de att de tycker att den är ful. Då säger jag att jag tycker det är otrevligt att man inte kan gå på stan utan att få fula kommentarer, berättar Juhán.

Juhán försöker gå därifrån men killarna springer ikapp honom, de tar strypgrepp på honom och han blir slagen till marken, hans glasögon flyger också iväg.

– Sen kommer mina kompisar och säger åt dem att sluta, men de gör ingenting, utan de står där och sparkar. Jag får kanske tre sparkar av varje person innan en i deras gäng kommer fram och säger åt dem att sluta, då går de, berättar Juhán.

Juhán har blivit omplåstrad på sjukhuset och fått vila hemma. Både han och hans föräldrar är tagna av det som hänt.

– Det är ju otroligt upprörande att man inte ska få gå ifred med sin identitet och visa vem man är utan att bli nedslagen, säger Susanne Fallqvist som är Juháns mamma.

Du som är Juháns pappa vad skulle du vilja att skolan skulle göra för att detta inte skulle hända igen?

– Jag tycker att skolan agerat exemplariskt och sedan tror jag att det är alltid är bra att man tar upp det här till diskussion och att man pratar om hur man kan stödja varandra som klasskamrater om man råkar ut för en sådan här situation igen, säger Juháns pappa Per-Nila Stålka. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".