Zenaida Romero Martinez Foto: Jenny Israelsson Skoglund
New York

De slåss för sina liv

2:20 min

Hennes familj dödas för att de vill ha tillbaka deras landområden, nu ber hon hon FN:s urfolksforum om hjälp.

Många urfolk runt om i världen är hotade till livet på grund av att de vill ha rätten till sitt land. 20 åriga Zenaida Romero Martinez familj har förlorat många familjemedlemmar i kampen för sin rätt och nu ber hon urfolksforumet om hjälp.

-Regeringen vill ha oss bort, dom vill utplåna oss och tysta oss berättar 20 åriga Zenaida Romero Martinez.

 Fem familjemedlemmar är dödade bland annat hennes 109 åriga farfar. Hon har kommit till Fn:s urfolksforum för att be om hjälp. Vi är desperata och vet inte vad vi ska göra berättar hon.

Yukpafolket har sedan 1920 talet drivits bort från sina områden för att ge plats åt tamboskap, skogen de levde i är borta och de har flytt till bergen. De har lett till konflikter och man slåss för sina liv i kampen om att ta tillbaka sina landområden,  men ranchägarna får hjälp av armén berättar Zenaida.

Staten har lovar att betala ranchägarna för att lämna sina områden för att ge plats åt Yukpafolket,  men löftena är ännu bara löften och man försöker själva ta tillbaka landområdena, men de slåss med pil och båge och ranchägarna och armen med skjutvapen.

Yukpafolket lever i Venezuelas bergstrakter i områden som kallas cloud forests sedan 2500 år tillbaka. Folket som bara  är en grupp på ca 600 personer lever och brukar marken och är självförsörjande. Zenaida som för första gången är utanför sin hemtrakt är rädd för vad som kommer att hända när hon kommer hem

Permanent Forum är ett organ som jobbar brett och det är specialrapportören som jobbar med det,men man gör ändå uttalanden vad gäller sådana händelser och Mirna Cunninghan Kain som är forumets tidigare ordförande hoppas på att hennes berättelse kommer fram i forumet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista