Vilhelmina

Nygren blir Saxnäs första samepräst

2:11 min

Marianne Nygren är den nya sameprästen i Saxnäs i Vilhelmina. Tjänsten har tillkommit som ett led i kyrkans arbete med att få tillbaka samernas förtroende efter en tidigare mörk historia av övergepp och förföljelser. Ett mål för Nygren är att integrera samiska traditioner i de ordinarie kyrkliga högtiderna.

– Jag tänkte om man hade ett samisk inslag nu i alla gudstjänster, till att börja med, lite olika alltså, sen kan man binda ihop det till en gudstjänst när alla är vana vid det. Även om det inte är samer med. Men till slut kanske det är några.

Kyrkans agerande mot samerna är en dyster historia, fyll av övergrepp, trakasserier och förföljelse. Men sedan en tid tillbaka så arbetar kyrkan med att återfå förtroendet. Och som ett led i det arbetet har Stensele/Vilhelmina pastorat en sameprästtjänst, eller för att vara mer formell, en komministertjänst med inriktning mot samiskt arbete.

Marianne Nygren, som precis har börjat arbetet, är medveten om att det finns en, som hon också själv tycker, en berättigad skepsis bland en del samer. Stina Fjellström i Vilhelmina är en av dom samer som trots den mörka historien tycker att det är bra att kyrkan tar initiativ till att stärka arbetet om samerna.

– Ja det har ju inte varit så fina historier, om samerna från kyrkans sida, längre tillbaks i tiden. Dom har ju bett om förlåtelse, men det räcker inte till det, utan det  är som det är. Vi får ju ändå försöka att leva vidare.

Tanken är att Marianne Nygren ska arbeta för att gudstjänster, dop, vigslar och begravningar ska innehålla läsningar och sånger på samiska. Men hon vill alltså föra över en del samiska traditioner till dom kyrkliga sammanhangen som inte enbart riktar sig till samer. Att hon själv inte är same, hoppas hon inte ska vara till en större nackdel, för arbetet.

– Men och andra sidan så är jag ju inte heller medlem i någon av släktena, och inte i nån av språken och det kan ju vara en fördel ibland. Att man är neutrum på något vis.

Att man står utanför på något sätt?

– ja, precis. 

Torbjörn Bergström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: