Juhán Stålka omgiven av mamma Susanne Fallqvist och pappa Per Niila Stålka. Foto: Anna Sunna / SR Sameradion
Märsta

Oro på skolan efter misshandeln

1:39 min

Dagarna efter misshandeln av 14-årige Juhán har det varit många som diskuterat händelsen på skolan där han går, och enlgit rektorn finns det en oro för att förövarna skulle kunna dyka upp igen.

– Det är några grabbar som har kommit och slagit en liten grabb som går i sjuan. De grabbarna som slog honom går i första ring och de slog honom för han hade en samemössa på sig. Den där pojken han är 100% same och det är väl klart att han ska få ha på sig sitt arv, det är ett släktarv. Han ska väl ändå få ha det och ändå bli respekterad, säger Linus Dagberg som går på skolan.

Per Junelind är rektor på Ekilla, Juhán Stålkas skola.

– Just nu är det lugnt på skolan men det finns ändå en oro för att förövarna skulle dyka upp igen och där måste vi vara på hugget och på tårna, säger Junelind.

På vilket sätt kan ni förebygga att sånt här händer?

– Vi pratar med eleverna om vad skolans ansvar är att när de är på skolans område så kan vi ha uppsikt och tillsyn. När de ger sig ut från skolans områden, på luncher vilket de har all rätt att göra, så blir de tsvårare för oss. Men vi för en dialog med eleverna här om vilka risker, och vårt ansvar och tillsammans med föräldrar så tror jag att vi kommer ha mycket bättre koll på läget om man ska uttrycka sig så, säger Junelind.

– Sen handlar det också om att ha en bra dialog och kommunikation med andra skolor, och barn och ungdomsförvaltningen om när såna här saker inträffar. Polisen är ytterligare en myndighet som vi måste ha en nära, kanske närmare samarbete med. 

Misshandlad för sin samiska mössa

Johán Stålka blir omplåstrad efter misshandeln. Foto: Privat

"Man ska kunna gå på stan och visa sin kultur utan att behöva vara rädd för att någon går och slår ner en, säger Juhán 14-år som utsattes för misshandeln"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista