1 av 6
Renkadaver fotade från helikopter. Foto: Kjell-Åke Pittja
2 av 6
Järvspår från platsen där renarna störtat. Foto: Mikaela Sjöstedt/SVT Sápmi.
3 av 6
Samebyns ordförande Kjell-Åke Pittja tittar efter renkropparna som ligger längst bergsluttningen. Foto: Mikaela Sjöstedt/SVT Sápmi.
4 av 6
Renkadavren ligger utspridda nedanför stupet. Foto: Kjell-Åke Pittja
5 av 6
Renkadaver. Foto: Kjell-Åke Pittja.
6 av 6
Helikoptern nedanför stupet där de döda renarna hittats. Foto: Kjell-Åke Pittja.

Renar jagades över stup

"De finns bara järven som gör såna här illdåd"
0:58 min

30 döda renar har hittats nedanför ett stup i Stora Sjöfallets nationalpark. Renarna som tillhör Unna Tjerusj sameby har förmodligen drivits över det 1200 meter höga stupet av rovdjur

- Ja det är ju bara järven som gör sådana här illdåd. Renarna har blivit jagade, sprungit för livet och hoppade rakt ut i döden, säger Kjell-Åke Pittja ordförande för Unna Tjerusj sameby.

Det var igår som några renskötare från samebyn hittade de döda renarna. Enligt Kjell-Åke Pittja är det inte är några laviner som gått i området så det kan inte vara något annat än rovdjur som drivit renarna över stupet.

Samebyn kommer framöver att dokumentera händelsen ordentligt och de hoppas på att få ersättning för förlusten. Kjell-Åke Pittja säger att det är jobbigt för en renskötare när något sånt här händer.

- Det var med gråten i halsen jag tog emot det här beskedet. Vi har klarat av en tuff vinter, solen har börjat värma och vajorna börjat kalva. Det är jobbigt, säger Kjell-Åke Pittja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista