1 av 3
Här störtade renarna ner och krossades till döds mot klipporna. Foto: Mikaela Sjöstedt/SVT Sápmi
2 av 3
Renkadaver. Foto: Kjell-Åke Pittja.
3 av 3
Järvspår på platsen. Foto: Mikaela Sjöstedt/SVT Sápmi

Järv drev renarna över stupet

Länsstyrelsen i Norrbotten konstaterar nu att det var järv som orsakade katastrofen då 31 renar dog efter att ha rusat ut över ett stup. Det innebär att renägarna i Unna Tjerusj har rätt till ersättning.

Det var en sorglig syn som mötte renägarna i Unna Tjerusj. Nedanför en 1200 meter hög och i princip lodrät bergssida låg över 30 renar krossade mot marken efter att ha fallit ned för stupet. Många av dem skulle i dagarna ha fött sina kalvar.

Länsstyrelsen har nu varit på platsen och konstaterar det som renägarna från början befarade, nämligen att det var järven som låg bakom katastrofen.

Även SVT Sápmi var med på plats och Länsstyrelsens naturbevakare Tommy Hansen säger till Oddasat.se att de har dokumenterat både färska och äldre järvspår på toppen vid stupet. Dessutom finns det revir med både honor och hanar i området.

Såväl Hansen som samebyns ordförande Kjell-Åke Pittja säger sig aldrig ha sett något sådant här tidigare. Visst har det hänt att skockar på tiotalet djur blivit skrämda och jagade ut över stup av rovdjur, men så här många hör till ovanligheterna.

 – Det enda positiva i det här är att Länsstyrelsen har bekräftat järvspår så att renägarna kan få ersättning för förlusterna, säger en nedslagen Kjell-Åke Pittja.

Att Länsstyrelsen nu bekräftar att järven bär skulden gör alltså att renägarna har rätt till ekonomisk ersättning. Exakt hur mycket det handlar om är i dagsläget svårt att säga. Kjell-Åke Pittja levererar en uppskattning baserat på slaktvärdet och hamnar runt 150.000 kronor för de 31 renarna.

Men det är inte slaktvärdet som styr, utan Sametinget har fastställda ersättningsnivåer för renar beroende på vad det är för slags djur, exempelvis vaja, tjur eller kalv.

Enligt beräkningar som Oddasat.se gjort med stöd av Sametingets ersättningsnivåer så landar den totala ersättningssumman på omkring 115.000 kronor. Exakt vad det blir klarläggs först efter beslut från Sametinget.

Länsstyrelsen meddelar att renkadavren inte kommer att forslas bort från platsen, bland annat eftersom olyckan orsakats av naturen.

Se reportaget om olyckan i fredagens SVT Oddasat kl. 17:30 i SVT2.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista