NORRBOTTEN

Delade meningar om gruvindustrin

Gruvindustrin tar inte sitt ansvar när det gäller dialogen med samerna. Det tycker projektledaren Ragnhild Svonni på Sametinget. En som är något mer positiv är Naturvårdverkets generaldirektör Maria Ågren.

En av de mer kritiska deltagarna under det två dagar långa mötet "Bergforsk" i Luleå, är projektledaren Ragnhild Svonni på Sametinget.

Hon arbetar med att ta fram en gruv- och mineralpolicy för hela Sápmi, och är en av deltagarna i "Bergforsk" i Luleå. Ett möte om gruvindustrins framtid. Men hon tycker inte att gruvindustrin tar sitt ansvar när det gäller dialogen med samerna.

– För vår del handlar det ju om att peka på samerna som urfolk. Det vill säga rätten till inflytande och beslutanderätt över vilka exploateringar som ska ske. Om rätten att säga ja och nej. Rätten till ersättning när man utvinner resurser ur Sápmi, säger Ragnhild Svonni.

Har inte samerna redan det?

– Nej, det har man inte alls. Mycket beror det på att man har en lagstiftning som man kan luta sig emot, och säga att man behöver inte ta det här ansvaret. Jag menar att moraliskt och etiskt så har man ett stort ansvar, säger Ragnhild Svonni.

En som var något mer positivt inställd till gruvindustrins ansvarstagande när det gäller miljöfrågor, var Maria Ågren, som är generaldirektör för Naturvårdsverket.

– Nej, jag tycker att just det här hållbarhetsbegreppet i de tre dimensionerna; den ekonomiska, den ekologiska och den sociala, finns i mycket större utsträckning nu, även hos verksamhetsutövare. Jag har en stor tilltro till att man vill göra, sedan behövs det alltid de som driver på och vill att det ska göras ännu mer, säger hon.

Maria Ågren framhåller att det är Naturvårdsverkets ansvar att vara med och tänja på gränserna. Se om det går att komma längre och om mer kan göras för miljön.

– Men visst tycker jag att man gör mycket redan idag, säger hon.

Bergforsk är ett årligen återkommande tvådagars-seminarium om gruvindustrins framtid. Det äger rum i Luleå och deltar gör både gruvforskare, representanter från gruvindustrin, NGOs och olika myndigheter.

Eva Elke

Nyheter P4 Norrbotten
eva.elke
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: