Foto: Privat
VÄSTERBOTTEN

Täckte över samiskt ortnamn

Någon har haft så starkt ogillande mot den samiska ortnamnsskylten i Malå, Máláge, att denne saboterat skylten genom att tejpa kartongpapp över det samiska namnet.

Tidigt på fredag morgon fick Malå sameförenings ordförande Jörgen Stenberg flera samtal från samer i området som hade tagit illa vid sig. Orsaken var att ortnamnsskylten, med namnet Máláge, vid den östra infarten hade blivit övertäckt med kartongpapp.

Jörgen Stenberg gav sig ut för att undersöka saken, men då hade redan någon varit och tagit bort pappen från skylten.

 – Känslan är att det här är en isolerad händelse sett ur Malåperspektiv, säger Jörgen Stenberg, som inte vill dra alltför stora växlar av det inträffade.

Samtidigt relaterar han till att samiska ortnamnsskyltar blivit vandaliserade eller förstörda på många platser genom åren.

 – Ur det perspektivet kan man ju kalla det för ett systematiskt återkommande problem som speglar den oacceptans som finns i vissa läger just vad gäller det samiska.

Sameföreningen har i nuläget inte gjort någon polisanmälan utan i första hand kommer man inom föreningen att sätta sig ner för att diskutera hur man ska agera och om om det finns behov av några ytterligare åtgärder.

 – Det är trist att det händer även här, men jag ser inte det som ett symptom på stort samehat, säger Jörgen Stenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista