Sápmi

Missförstånd kan ha orsakat krasch

Flygledningen i Kiruna gav Herculesplanet besked om att flyga på lägre höjd än Kebnekaises topp några minuter innan planet kraschade i 500 kilometers fart rakt in i bergväggen i Kebnekaisemassivet.

Fem norska flygofficerare omkom i olyckan i mitten av mars, som kan ha berott på att besättningen missuppfattat ett besked från flygledningen. Haverikommissionen presenterade på fredagen en faktarapport där inga analyser gjorts eller slutsatser dragits.

-Vi konstaterar bara fakta. Frågan är bara vad besättningen trodde sig ha fått för besked. De har bara två sekunder på sig att tolka de besked om lämnats, konstaterar utredningsledare Agne Widholm.

Flygplanet inledde flygningen på flygnivå 130 och fick sedan besked från flygledningen i Kiruna att gå ner till nivå 130 och senare fick de ett nytt besked om att gå ner till nivå 70 (cirka 2300 meter).

-Vi drar ännu inga slutsatser. Vi inväntar fortsatta undersökningar och analyser och vad vi får fram när de svarta lådorna hittas när snön smält undan, säger Widholm.

Den preliminära faktasammanställningen presenterades på fredagen för de omkomnas anhöriga och för norska försvarsledningen innan den blev offentlig i samband med presskonferenser i Oslo och på Arlanda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista