New York

Urfolkens rätt kan försvagas

Urfolkskonferensen 2014
2:25 min

Urfolken måste få delta på samma sätt som ländernas representanter på Fn:s världskonferens för urfolk om två år, annars riskerar urfolkens rätt att få en svagare ställning.

Om två år arrangerar FN en världskonferens om urfolk och om det kommer man också att diskutera på  Permanent Forum idag i New York. Det är en viktig diskussion då det inte är säkert att urfolken får vara med och påverka under den konferensen som man vill. Det kan vara farligt i förhållande till urfolkens rättigheter säger Kenneth Deer som är med i urfolkens koordineringsgrupp.

Kenneth Deer sitter med i globala koordineringsgruppen som har krävt att urfolken själva ska få vara med och planera inför kommande världkonferensen. Fn:s koordinatori Mexico tycker att det är helt okej.

Det är anmärkningsvärt att det aldrig tidigare har hänt att urfolken har haft en ledamot i Fn.s planeringsgrupp.

John Bernard Henriksen som är samisk expert vad gäller mänskliga rättiheter har i början på året blivit vald till urfolkskooordinator i planeringsgruppen och han ska vara med i processen och bestämma konferensens agenda, tema och hur den ska genomföras.

Det är första gången FN håller en konferens för världens urfolk och konferensen ska hållas i generalförsamlingen, detta innebär att man från Fn:s sida kan neka urfolken att vara med,  och bara ta in ländernas representanter,  och det är man inte överens om säger Kenneth Deer.

Konferensen ska skriva ihop en deklaration angående politiska planer gällande urfolken och staterna kan säga vad som helst, kanske till och med minska på urfolkens rättigheter. Därför är det väldigt viktigt att urfolken själva är med i arbetet på samma villkor som staternas representanter. Det blir en stor utmaning när inte alla stater är ense om detta

Fn:s Permanenta Forum stödjer detta och nye ordföranden Edward John säger att man helt klart måste ge urfolken plats i konferensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".