Styrelsen för Samer i syd. Från vänster: Sören Lindkvist, kassör, Susanna Jannok Porsbo, vice ordförande, Gunilla Blomqvist, suppleant, Eva Jönsson, ordförande, Arne Jonsson, sekreterare, Lars-Olof Hellman, ledamot. Foto: Jörgen Heikki/ SR Sámi Radio.
Malmö

Ny ordförande för sydligaste sameföreningen

2:30 min

Sveriges sydligaste sameförening, Samer i syd, har fått ny ordförande. Eva Jönsson tar över klubban efter Majvor Massa Eriksson.

I en lägenhet i sundets pärla, Helsingborg, har styr elsen för Samer i syd samlats. En soppa puttrar på spisen och doften av nybakt bröd retar smaksinnena - det är avgående ordförande Majvor Massa Eriksson som står värd för mötet.

Styrelseledamöterna kommer från hela Skåne, men även från Danmark, och Majvor ska nu lämna över ordförandeklubban till Eva Jönsson. De kommer bägge två från samma sameby, Gällivare skogs i Norrbotten, men de har lämnat Norrbotten för många år sedan.

– Föreningen återknyter till mitt ursprung och ger möjlighet att komma i kontakt med andra samer, säger Eva Jönsson.

Majvor Massa Eriksson var med när fröet till föreningen såddes för tio år sedan. Hon var själv skeptisk till att bilda en förening och förordade i stället en avdelning inom Göteborgs sameförening. Men det fick hon inget gehör för och i stället bildades Samer i Skåne 2002, och när medlemmar strömmade till från hela sydsverige och även från Danmark bytte föreningen namn till Samer i syd året därpå.

Föreningen har idag omkring 70 medlemmar och medlemmarna träffas regelbundet för olika aktiviteter. Men två frågor är viktigare än de andra i föreningens verksamhet:

Information om samisk kultur till skolor och andra intresserade och det samiska språket. Föreningen åker ut ett par gånger i månaden för att föreläsa om samer och oftast är det Majvor Massa Eriksson som håller i detta.

– Kunskapsnivån om samer är tyvärr väldigt låg, men det här är något jag brinner för, säger Majvor.

Men språkkurser är också högprioriterat och hittills i år har föreningen arrangerat två språkbad på nordsamiska och lulesamiska med lärare utifrån. Majvor Massa Eriksson, brukar dessutom hålla lulesamiska språkkurser med sina barnbarn Kalle och Wille.

Majvor har varit ordförande i föreningen sedan 2007 men avgick alltså vid årsmötet i mars. Föreningen håller sitt styrelsemöte hemma hos henne och hon är fortfarande något av spindeln i nätet för föreningen. Nu ska alltså Eva Jönsson från Dalby utanför Lund axla manteln som ordförande, och hon vill fortsätta den inslagna linjen med fokus på språk och information.

– Men jag jobbar fortfarande heltid på en skola så det är svårt att hinna så mycket som man vill. Men jag ska göra mitt bästa, säger Eva Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista