Gällivare

Skrev om superrenen och vann

Det blev jubel i klass 5 A på Hedskolan i Gällivare och stort tårtkalas när Moa Nyberg hämtade hem en ärorik seger i en riksomfattande skoltävling.

 Det gällde att rita en superhjälte i ett miljöprojekt.priset är på 5000 kronor som klassen kan använda till vad de vill

– Min superhjälte är renen, som är bra för vår natur och miljö, säger Moa Nyberg till NSD

I sagan berättas om superrenen som räddar en flicka i skogen. Hon skriver: "Renen är bra för vår natur och miljö. Eftersom man kan äta allt på den och den kan dra en släde utan att släppa ut giftiga gaser. Sedan blir det naturvänligt bajs och hon har nästan skor på klövarna, så hon trampar inte ner naturens växter. Fåglarna får också mat av henne, de äter hennes loppor."

Nu funderar klassen på vad de ska göra med prispengarna. En liten resa kanske, till ett samiskt viste.

– Vi skulle vilja åka till fjällen, bo i kåta och klappa renar, säger Amanda Köhler och Ella Jägerbark.

Tävlingen var utlyst av Svenska Kunskapsförlaget med Natur- och miljöboken, som delas ut i klassuppsättningar till skolan varje år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".