Riksrevisionens rapport

Kritisk till avtalet med Kansa

1:47 min

Riksrevisionen är kritisk mot flera saker i Sametingets årsreovisning för 2011. Bland annat riktas kritik mot uppgörelsen som dåvarande styrelsen gjorde när förre kanslichefen Patrik Kansa lämnade sin post men behöll sin lön i ett år. Enligt Riksrevisionen strider den ekonomiska uppgörelsen mot reglerna.

Den 20 april i fjol meddelade Patrik Kansa att han avgår från sitt jobb som kanslichef för Sametinget. I och med det gjordes en ekonomisk uppgörelse som kostade Sametinget minst 1,3 miljoner kronor. Bland annat så fick Kansa ha kvar sin lön på 52.000 i månaden i över ett år, fram till 31 maj i år, utan att arbeta.

Sametingets dåvarande styrelseordförande Ingrid Inga sa då att kostnaderna för Kansas avgång redan var budgeterade och godkända av styrelsen.

Men Riksrevisionen är alltså kritisk till uppgörelsen. Orsaken är att Kansa får ersättning under hela perioden även fast han skulle få ett annat jobb. Enligt Riksrevisionen strider det mot reglerna. Riksrevisionen skriver:

"Att inte avtala om möjlighet till avräkning i det fall ny anställning erhålls under perioden bedömer Riksrevisionen strida mot myndighetsförordningens grundläggande regler om att hushålla med statens medel."

Riksrevisionen rekommenderar Sametinget att framöver inte ingå liknande uppgörelser.

I granskningen av Sametingets årsredovisning ifrågasätter Riksrevisionen även Sametingets beslut att ge partierna totalt närmare en halv miljon kronor i bidrag för att utveckla det samiska språket.

Pengarna betalades ut under 2010 och redan vid fjolårets granskning var Riksrevisionen tveksam till om pengarna använts till det som det var tänkt enligt anslagsvillkoren. Medlen var egentligen avsatta till att inrätta samiska språkcentran i Östersund och Tärnaby.

Riksrevisionen har tidigare rekommenderat Sametinget att begära in ekonomiska redovisningar från partierna om vad pengarna har gått till. Men hittills har bara 31 000 kronor redovisats och 24 000 kronor har också återbetalats. Det innebär att det saknas redovisning för 440 000 kronor. Riksrevisionen rekommenderar därför Sametinget återigen att begära in redovisningar för alla pengar.

En annan frågan som Riksrevisionen har anmärkningar på är ledningen och styrningen av verksamheten. Enligt granskningen så råder det en osäker och instabil situation på myndigheten. Orsaken är dels flera styrelsebyten under fjolåret samt att ordinarie kanslichef och ekonomichef har saknats under en stor del av året, vilket har påverkat verksamheten negativt.

Dessutom har det varit underbemanning så att de anställda fått uppfylla flera roller. Det har gjort att arbetet med att utveckla myndighetens verksamhet har stannat av. Därför anser Riksrevisionen att Sametinget snarast måste anställa folk för att fylla upp vakanserna och få bukt med den instabila situationen, framförallt gäller det tjänsterna som ordinarie kanslichef och ekonomichef.

Stora kostnader för kanslichefens avgång

[2011-05-03] #text=4485882# Patrik Kansas avgång kan komma att kosta 1,6 miljoner kronor för Sametinget.

Brister i sametingets årsredovisning

[2011-04-29] #text=4479923# från Riksrevisionen som granskat tingets årsredovisning för 2010. Bland annat handlar det om hur språkpengarna använts.

Thomas Sarri

Thomas Sarri

Sameradion
070-269 61 62

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: