Nu börjar hans renskötselår utan maskiner

Snuset tar packhärken. Själv bär han yxan och tältduken. Nu ska han sköta sina renar som de gamla samerna gjorde. Skotern är kvar på gården.
– Jag går tillbaka 300 år i tiden och ska leva som man gjorde då, till att börja med i ett år, säger Henrik Andersson i Gällivare Skogssameby som idag flyttat ut i skogen, till renarna.

Han börjar med att gå några kilometer för att slår läger på någon barfläck. Han är på väg med sina renar till sommarbetet.

Varför gör han det här?
– Det är så mycket skogsavverkningar. Det och intrången är det stora problemen, men visar vi att vi nyttjar markerna så kanske de inte förstörs, säger Henrik Andersson innan han vandrar iväg.

Kvar hemma blir hans fru och barnen.
– Det är som det brukar vara. Han är ofta borta. Det ska bli intressant att se hur han ska klara sig utan maskiner - det är så man måste göra om man ska arbeta seriöst med renskötseln, säger frun Teresia som kommer att ta med sig deras gemensamma barn och bo med honom under sommaren som ett avbrott i deras vardag.
– Livet fortsätter som vanligt, ungarna går i skolan, räkningarna kommer som vanligt.

Anne Ravna Allas

SVT Sápmi
0980-750 63

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: