Riksrevisionens rapport

Instämmer i kritiken

1:31 min

Sametingets tidigare styrelseordförande Sara Larsson förstår och håller med om i kritiken från Riksrevisionen. Kritiken gäller den uppgörelse som sametinget gjorde med förre kanslichefen Patrik Kansa.

Riksrevisionen anser att uppgörelsen bryter mot reglerna, eftersom Sametinget måste betala oförändrad lön till Kansa i ett år, trots att han fått nytt jobb.

– Ja, det är allvarligt, givetvis, för det betyder ju att man helt enkelt har slösat med skattebetalarnas pengar, säger Sara Larsson.

Det var alltså i april i fjol, som uppgörelsen gjordes mellan avgående Kanslichefen Patrik Kansa och Sametingets politiska ledning, som bestod av Styrelseordförande Ingrid Inga, Anders Kråik, och Per Mikael Utsi. Sara Larsson och Helena Dådring satt också med i styrelsen, men i opposition.

Sara Larsson reserverade sig mot uppgörelsen och lämnade ett motförslag där hon föreslog att skjuta på uppgörelsen till efter plenum. Även Helena Dådring instämde i detta. Men trots det så fullföljdes uppgörelsen.

Och nu är alltså Riksrevisionen också kritisk till Sametingets uppgörelse, och skriver i sin rapport att det bryter mot reglerna om att hushålla med statens pengar.

Sara Larsson menar att uppgörelsen med Patrik Kansa gjordes med personliga skäl.

– Den dåvarande styrelsens ville få bort den dåvarande kanslichefen och var beredda att göra det till vilket pris som helst. Och då brydde man sig inte det minsta om att göra det här rätt och korrekt.

Sara Björne

Sara Björne

Reporter, Sameradion
0980-750 20

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: