Vargjägarna från Härjedalen häktade

Fem män har häktats misstänkta för illegal jakt på varg i Härjedalen. Brottsrubriceringen är grovt jaktbrott. Männen nekar till brott, och berättar att de var ute på bäverjakt.  

– Jag åker ner till polisen på söndag och så får jag sätta mig och gå igenom och se hur utredningsläget är på plats. Det kan bli omhäktning – det beror på den här risken kvarstår att de ska försvåra utredningen eller förstöra bevis, säger miljöåklagare Åse Schoultz.

Fyra män greps för dryg två veckor sedan utanför Tandsjörevirets lya i södra Härjedalen. Med sig hade de halvtinat kött, som nu har skickats på analys för att se om det fanns gift i köttet. Även en femte man som befann sig i området på skoter under gripandet, har nu också häktats.  

– Männen häktades föra onsdagen och förra fredagen på sannolika skäl, den högre misstankegraden, misstänkta för grovt jaktbrott, sägerÅse Schoultz.

Männens förklaring är att de var ute för att förbereda jakt på bäver.

Grovt jaktbrott innebär att fånga eller döda vilt – eller att söka efter, spåra eller förfölja det i syfte att döda eller fånga det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista