Permanenta urfolksforum i New York

"Många har inte möjlighet att komma"

2:47 min

Urfolksforumet har hittils varit till mest hjälp för de urfolk som har mest resurser. Idag fredag avslutas årets Permanenta urfolksforum i New York.

Forumet som har funnits i 11 år kanske inte har varit till så stor nytta för de som verkligen är i behov av hjälp, det säger den tidigare forumsdelegaten Lars-Anders Baer.

– De som kanske är i de största behovet för det här organet, många av dem har inte möjlighet att komma då man inte får utresetillstånd eller har inte finansiella resurser att komma. På de sättet är de lite orättvist. Samerna har de väldigt lätt och har väldigt stor nytta av det, säger Lars-Anders Baer.

Permanent forum startade redan på 1970-talet då en grupp urfolk reste till Genève för att berätta för FN om hur man blev behandlade, men det var först efter ett antal resor år efter år och många års arbete som man 1982 startade en arbetsgrupp inom FN som skulle jobba med urfolksfrågor.

Men kampen började redan långt tidigare. I början på 1920 talet reste Chief Deskaheh till Gèneve för att berätta om situationen för sitt folk, han blev dock inte insläppt. Några år senare reste även Maori ledaren T.W Ratana men även han fick avslag och arbetet stannade upp.

2001 beslöt man i generalförsamlingen att upprätta Permanent Forum för urfolksfrågor som året efter blev verklighet. Forumets förste ordförande var Ole-Henrik Magga och senare har även Lars-Anders Baer suttit som ledamot i forumet. Han säger att arbetet varit viktigt för samerna

-– Om man jämför oss med andra urfolk så har vi haft tämligen stor nytta av det, om man ser på de processer som domar, samerättsutredningar, och även tillkomst av sametinget och mycket annat. Det är knutet till de processer som pågått i världen och där har även dom nordiska staterna varit med. Vi har haft större nytta än kanske många andra urfolk av de arbete som pågått i FN, säger Lars-Anders Baer.

I Permanent Forum sitter 16 ledamöter, 8 av dessa är valda av urfolken själva och 8 är valda av länderna. Alla världens urfolk är indelade i grupper geografiskt från vilka ledamöterna sedan väljs, samerna tillhör det arktiska området. De invalda sitter i två år. Chief Oren Lyons som kommer från Onodaga territoriet i norra delarna av delstaten New York var med på 70-talet när arbetet som nu är Permanent Forum påbörjades.

– I början på 70- talet fick vi bara stå på andra sidan gatan och kunde inte komma in i FN byggnaden så utvecklingen har varit stor sedan dess berättar han. Forumet är otroligt viktigt för urfolk bland annat för att vi kan konfrontera länderna och tala om saker öga mot öga säger Oren Lyons

Idag, fredag, avslutas den 11:e sessionen och hur framtiden kommer att se ut är bara upp till urfolken själva.

Jenny Israelsson Skoglund

Programansvarig
070-272 26 63

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: