Årets vägvisare Ida Ristiinna Ophaug Hätta, Öivind Eriksen, Mikkel Rasmus Lodje Foto: Jenny Israelsson skoglund
Sápmi

Vägvisare lär ut om samer

2:11 min

Nu har snart årets vägvisare jobbar ett år med att berätta om samer runt om i norska skolor för att förebygga fördomar om samer.  

Vägvisar- projektet som nu har fast finansiering från Jobb- och utvecklings departementet i Norge har nu funnits sedan år 2004. Projektet går ut på att tre ungdomar varje år får stipendium på minst 150.000 kronor för att sedan resa runt i Norge för att berätta om samer på olika skolor, mestadels gymnasieskolor. 

– Jag tycker att det här absolut borde komma till Sverige och Finland, jag tror de skulle ha stor nytta av det, säger vägvisaren Öivind Eriksen.

Det är Sámi Allaskuvllá i Kautokeino som leder arbetet. Det är också där ungdomarna först utbildas i samisk kultur och hur man blir en god förmedlare av informationen, innan de håller föredrag. De får även möjligheten att besöka permanent forum för urfolk i new York och har besökt en skola i Queens. Mari-Ann Oskal Karlsen jobbar som koordinator för vägvisarna på Sami Allaskuvllá.

– Jag ser en stor utveckling hos ungdomarna, första gången när de kommer är de generade och vet inte så mycket. Men från de första föredragen och till de sista föredragen så ser man en enorm utveckling av personen, säger Mari-Ann Oskal Karlsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista