1 av 6
Arto Kumpolaien, Tuomas Palojärvi och Antti Mäkitalo med den skjutna björnen. Foto: Privat.
2 av 6
Tuomas Palojärvi med den dödade björnen. Foto: Privat.
3 av 6
Björnen åt först ögonen och nosen. Foto: Privat.
4 av 6
Björnen fällde vajan, sedan åt den den ofödda kalven och moderkakan. Foto: Privat.
5 av 6
Björnen dödade ren och täckte över bakdelen med en gren. Foto: Privat.
6 av 6
Tuomas Palojärvi från Kultimaa bredvid den skjutna björnen. Foto: Privat.
Finland

Internet räddade renhjorden

För en månad sedan rev en nyvaken björn fyra vajor i Giehttagierraga balgosis, den sameby som ligger på finska tungan mellan Sverige och Norge. Björnen kunde snabbt fällas tack vara goda Internetförbindelser i området. Finska naturvårdsverket viltenhet Riistakeskus gav det extra fällningstillstånd eftersom björnen uppehöll sig i en kalvande renhjord.

– Vi kände att renarna var oroliga, deras beteende visade att det fanns rovdjur i närheten. Därför satte vi in dygnetruntbevakning på hjorden, säger renägaren Tuomas Palojärvi.

När renskötarna fikade tidigt på morgonen slog björnen till och dödade de fyra dräktiga vajorna.

Tack vare de goda Internetförbindelserna kunde renskötarna kommunicera med Riistakeskus från renskogen och få fällningstillståndet. Myndigheten fick snabbt vetskap om vad som hände och hur omfattande skadorna var eftersom renskötarna kunde skicka foton på de dödade djuren.

– Myndigheten gav tillståndet inom tio timmar. Om inte fällningstillståndet kommit så snabbt hade björnen kunnat orsaka stora förluster för samebyn i och med att björnen uppehöll sig inne i en kalvande renhjord, säger Tuomas Palojärvi som sköt björnen den 27 april i år.

Björnhanen som just stigit ur idet vägde över 220 kilo och var nästan två meter lång. Björnen var en av de största som fällt så långt norr ut på flera år.

– Myndigheterna har en svag förståelse för vad en björn kan åstadkomma i en renhjord så här års. När björnen fällt en vaja börjar de med att äta upp den ofödda kalven och moderkakan ur vajan. Därefter tar björnen renens ögon, läppar och tunga. Dessa delar är de saftigaste och mest näringsrika så här års för en nyuppvaknad björn, säger Tuomas Palojärvi och fortsätter:

– Rovdjuren är det största hotet mot rennäringen idag, eftersom antalet rovdjur ökar. Skadorna blir större och fler. Fortsätter det så här kollapsar rennäringen under rovdjurstrycket. Samma tendens finns i Sverige, de har samma rovdjurspolitik som Finland. Ersättningen för skador motsvarar inte de verkliga skadorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista