Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
Sápmi

Behövs sameföreningarna i Sápmi?

1:19 min

Finns det behov av sámeföreningar i Sápmi? Och fungerar dom på ett tillfredställande sätt eller är det bara hårt och frivilligt arbete?

– Det är mycket viktigt att det i det samiska samhället finns verksamheter idag. Sameföreningar arbetar utanför partierna. Partierna är inte dom främsta som arbetat för dom syften och förbättringar som gjorts i det samiska samhället, säger Ragnhild Nystad som varit vide ordförande i norska sametingets. 

Ragnhild Nystad från Karasjokk har varit ordförande i många sameföreningar och ordförande även i NSR, Norske samers riksförbund. Hon känner till många sameföreningar och att dom fungerar bra speciellt dom som hör till Norska samernas riksförbund. Hon berättar att samiska föreningar behövs, sametinget är inte nog. de är ett folkvalt organ, om samhället inte fungerar, då kommer inte sametinget heller göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista