Talloljediesel ökar

Norrländska tallar kommer i ännu högre grad att förädlas till fordonsbränsle. Nästa vecka höjer Preem inblandningen av tallolja i diesel från 15 till 23 procent, det skriver Dagens Nyheter.

Talloljan framställs i Piteå ur restprodukter från massaindustrin. Fördelen med tallolja är att den sänker koldioxidutsläppen utan att som en del andra förnyelsebara bränslen ta åkermark i anspråk som kan användas till att odla mat.

Fjolårets satsning på Evolution diesel, som den talloljeblandade dieseln heter, har blivit lyckad och ifjol såldes det dubbelt så mycket av den som det såldes av etanolbränslet E85.

I år räknar Preem med att sälja 600 miljoner liter Evolution diesel och det är drygt 10 procent av dieselförsäljningen i landet, skriver DN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".