Gällivare

Upprörda känslor när elever filmade sin renjakt

På Skidgymnasiet Gällivares webb finns en film som visar hur längdåkande elever jagar en renhjord. Vid ett tillfälle springer en av eleverna efter en ren, någon skriker: "Kill it when you can".
I en annan video jagas en ren utför en backe. Därefter håller en av eleverna upp ett avhugget renhuvud och säger: "Segern är vår". Den videon är också taggad "renjakt". 

– Det är chockande! Fruktansvärt, synnerligen då det varit en lång vinter och lång vår. I detta område som dom jagade renar, blir det tidigt barfläckar och det är tal om dräktiga vajor, säger Jakob Nygård, som är vice ordförande i Sirges sameby. Det är inom deras och Unna Čearuš område som renjakten filmats. 

Samebyn har inte bestämt hur de ska gå vidare ännu. De vet därför ännu inte om jakten kommer att polisanmälas. 

– Det är som sagt för tidigt att säga. Vi ska i alla fall prata med rektorn på skidgymnasiet.

Gällivare skidgymnasium länginriktning har publicerat filmen på sin webb, men efter reaktionerna planerar de att ta bort videon berättar en lärare på skolan.

– Vi har tagit upp det med eleverna idag, vi har bjudit in att de ska få prata med de som äger renarna, för de har ju blivit upprörda givetvis, säger Lisbeth Larsson lärare på skidgymnasiet.

Har ni förståelse för att renägarna blir upprörda?
– Absolut, det har vi definitivt förståelse för, säger Larsson.

Så även om ni länkar till filmen på hemsidan så är renjakten inte sanktionerat från skolan?
– O nej, och vi kommer att ta bort filmen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista