Här på Ájtte museum i Jokkmokk ska ungdomarna be om förlåtelse. Foto: Lars-Ola Marakatt.
Gällivare

Skidgymnasielever åker på förlåtresa

2:23 min

Eleverna i Gällivare skidgymnasium som gjort skidfilm en Super Skiers Krascha fetast 2 åker imorgon till Jokkmokk för att be om ursäkt.
– Jag vill be alla hårt arbetande renskötare samer om ursäkt, säger rektorn Lars Gabrielsson.

– När jag fick reda på detta i morse. Samlade jag mina elever och sa att detta var ett övertramp och ett oseriöst och olämpligt påhopp. Man bör veta mer när man är 18-19 år, säger rektorn Lars Gabrielsson.

I filmen "Krascha fetast 2" jagar gymnasieleverna renar och skriker att renarna ska dö. En av de skidåkande gymnasieleverna åker nerför berget efter renflocken. Någon kastar en stav och renarna flyr i panik. Efter jakten håller en av ungdomarna huvudet på en död ren framför kameran och kallar det för en seger. Inget sägs om de dödat renen eller om renhuvudet är från ett kadaver.

Filmen fans till för några timmar sen att se på youtube och på Gällivare skidgymnasiums hemsida och var bland annat ”taggad” som renjakt. Något som upprört renskötare i Sirges men även rektorn Lars Gabrielsson som nu anordnar en ny resa för killarna som gjort filmen. Ingen skidresa den här gången: 

– Det enda vi kan göra nu är att vi åker och besöker samebyarna Sörkaitum och Sirges där de får be om ursäkt för sitt tilltag. Något mer kan vi inte göra. Det är oacceptabelt och väldigt kränkande och tråkigt.

Polisen som sameradion varit i kontakt med klassar det här som djurplågeri. Lars Gabrielsson rektorn på gällivare skidgymnasium som först fått information att inget gjorts under skoltid har nu fått annan information av en lärare.
– 90 procent är gjort under deras fritid. Däremot har vi upptäckt att de filmat under en av våra skidturer. Då försvann de några timmar och hade då filmat med sina mobiltelefoner, säger han. 

Vad sa ungdomarna när du tog upp det här imorse?
– De kände att de gått över gränsen. Ingen sa något. Vi måste ha respekt av för allt levande. Nu får de stå rakryggade och be om ursäkt för samebyarna, säger Lars Gabrielsson.

Lars-Ola Marakatt/Jenny Israelsson Skoglund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista