Sameföreningsordförande stödjer våldtäksman

2:15 min

En stödgrupp har bildas på facebook för en av männen som dömdes för våldtäkt och grov våldtäkt i samband med Jokkmokks vintermarknad förra året. Bland gruppens medlemmar finns Jokkmokk sameförenings ordförande Sylvia Blind, som aktivt stödjer våldtäktsmannen i facebookgruppen.

– Jag är med där för att jag känner personer som är närstående till en av dom, säger Sylvia Blind och tillägger att hon tror att mannen talar sanning.

Det är Jokkmokks sameförening, där Sylvia Blind är ordförande, som under vintermarknaden arrangerar den årliga samedansen. Det var också efter att ha besökt dansarrangemanget som de två dömda männen med någon timmes mellanrum våldtog två kvinnor i en campingstuga utanför Jokkmokk.

Trots att Hovrätten har dömt de två männen till långvariga fängelsestraff så tror Sylvia Blind på deras oskuld, hon har bildat sin uppfattning utifrån vad hon läst och hört om fallet i media.

– Jag vet bara det om männen, jag vet ingenting om kvinnorna och det har aldrig framkommit efter domarna här, vad har dom egentligen känt och tyckt. Man har bara männen att gå på, säger Sylvia Blind.

Ändå kan du ge dem ditt stöd?
 
– Ja just nu känner jag att jag kan ge dom mitt stöd, säger Syliva Blind.

På facebooksidan som stödjer en de dömda männen så visar Sylvia Blind att hon gillar det som skrivs och själv skriver hon bland annat:

"Vi tror på pojkarna och ingen ska behöva sitta i fängelse oskyldigt dömda!"

"Ja herregud, dom borde ju ha varit frikända för länge länge sen. Vad är det som gjort denna sak så helt galen, att rätten dömmer så här???"

Sylvia Blind är tydlig med att hon tror på männens oskuld och hon tycker inte att det är något problem att hon är offentlig med sitt stöd fastän hon är ordförande för sameföreningen.

– Jag representerar inte sameföreningen där, det här är min personliga åsikt som inte har med föreningen att göra, så blanda inte in föreningen i den här saken, säger Sylvia Blind.

Tobias Poggats

Tobias Poggats

Sameradion
Reporter
0980-750 28

Anna Sunna

Anna Sunna

0920-275345

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista