Locket på angående våldtäkten

1:39 min

En ledamot i kommunstyrelsen i Kautokeino är en av dom som stödjer en våldtäktsman på facebook. Sameradion har sökt ordförande för kommunstyrelsen Klemet Erland Hætta för hans syn på saken, men efter att radion varit i kontakt med honom första gången har han varit omöjligt att nå.
(Uppdaterad med ett förtydligande gällande föreningen Dievddut)

När Sameradion ringer till Klemet Erland Hætta ställer han först upp på intervju men svarar sedan inte under den avtalade intervjutiden. Haetta är alltså ordförande i den kommunstyrelse där politikern Berit Marie E Eira är med - den politiker som varit aktiv i den grupp som stödjer en grovt kriminell man på internet.

Sameradion har också varit i kontakt med Anton Dahl som är kommunpolitiker för partiet Venstre i Kautokeino. Dahl var också tidigare vice ordförande i föreningen Dievddut, en mansförening i Kautokeino som skapades med syfte att jobba för att förebygga våldtäkter och övergrepp på kvinnor. Föreningen är sedan tre år tillbaka vilande och inte längre aktiv. Inte heller Anton Dahl svarar i telefon efter att Sameradion pratat med honom första gången.

Inte heller kvinnoorganisationen Sámi Nisson forum, som också jobbar med sådana frågor, vill kommentera om styrelseledamoten som är med i en grupp som stödjer en våldtäktsman, där mannens offer smutskastas offentligt.

Mårten Schultz är professor i civilrätt vid Stockholms universitet, och han säger att offentliga personer behöver vara försiktiga med deras aktivitet på sociala medier:

- Jag tycker väl generellt sätt att man ska ha otroligt torrt på fötterna innan man skåpar ut en person som av domstolarna har bedömts som brottsoffer som en lögnare eller som en lycksökerska, då ska man. Det tycker jag att man både allmänmoraliskt, men det finns också en juridisk dimension i den allmänmoraliska iakttagelsen att det ska man bara göra om man är mer eller minder säker på det är sant. Det är ju otroligt allvarligt om man är fel ute, säger Mårten Schultz.

Grupp på Facebook stödjer våldtäktsman

Flera myndighetspersoner i Norge är med i en grupp som stödjer en våldtäktsman på Facebook. Mannen dömdes 2011 för både våldtäkt och grov våldtäkt under Jokkmokks marknad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista