"Otroligt allvarligt om man är fel ute"

Kvinnor som blivit offer för våldtäkt svartmålas i en grupp på Facebook. Mårten Schultz är professor i civilrätt vid Stockholms universitet och berättar att människor blir ofta mer extrema i sina åsikter på sociala medier - samtidigt framhåller han att detta kan vara förtal även om det sker på Internet. 

– Att man pekar ut henne som klandervärd eller en lycksökerska det är ju sånt som normalt kan utgöra förtal enligt regelverket. Och det är ju uttryck som man ska vara försiktig… alltså förtal på Facebook är väl förtal lika mycket som om jag skulle ställa mig och skrika det utanför Konsum, säger Mårten Schultz.

I den grupp som bildats på internet som stöd för en dömd våldtäktsman skriver medlemmar att kvinnan bara anmält våldtäktsmannen för att få pengar. Dessutom finns det en länk till en blogg som ska tillhöra en av de kvinnor som våldtagits.

Under intervjun berättar Professor Schultz att människor tenderar att bli mer extrema när de pratar på internet, och han har även skrivit en krönika nyligen om att det sker en oroande utveckling på sociala medier där normerna förskjuts, och människorinte tar ansvar för sina ord i lika hög utsträckning.

– Jag tycker väl generellt sätt att man ska ha otroligt torrt på fötterna innan man skåpar ut en person som av domstolarna har bedömts som brottsoffer som en lögnare eller som en lycksökerska, då ska man. Det tycker jag att man både allmänmoraliskt, men det finns också en juridisk dimension i den allmänmoraliska iakttagelsen att det ska man bara göra om man är mer eller minder säker på det är sant. Det är ju otroligt allvarligt om man är fel ute, säger Mårten Schultz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista