Fotot har ingen koppling till personen i artikeln.Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Våldtäkten i Jokkmokk

"Det följer mig hela tiden"

Det är inte bara våldtäkten som hon måste leva med - efter anmälan har hon också blivit ifrågasatt.

En stödgrupp för våldtäktsmannen på Facebook påstår att våldtäkten hon utsattes för aldrig var på riktigt. Här är hennes egen berättelse.

Hon såg att det fanns sametingsmänniskor och journalister i gruppen.
- Nånstans så tappar man ju tilliten till att folk faktiskt kan vara objektiva och professionella i Sápmi. Det är som att släktskap och relationer väger tyngst, och sen vad folk gör och deras handlingar spelar egentligen ingen roll, säger kvinnan som vi valt att kalla för Klara.

Det ska i det här sammanhanget tilläggas att personer som är med i facebook kan läggas in i olika grupper utan att ha gett sitt medgivande till det.

"Klara" berättar att hon har känt sig ifrågasatt ända sedan hon anmälde våldtäkten. Efter våldtäkten var hon på grund av sitt jobb tvungen att åka till det samhälle, Kautokeino, dit mannen som våldtagit henne har anknytning. Kautokeino är centrum för samisk kultur och samhällsliv. Många som vill jobba i det samiska samhället hamnar där för eller senare. När Klara kom till Kautokeino kort efter våldtäkten var det många som stöttade henne efter det som hade hänt, men det fanns även personer som ifrågasatte henne och det hon blivit utsatt för. En gång kom en kvinna fram till henne och sa att ”det är ju du som har anmält min kusin”. Klaras kompis var snabb att säga till kvinnan att hon skulle gå därifrån, det är hon tacksam för.

- Men sen så efteråt så blir det en sak som följer en hela tiden, det blir en dålig erfarenhet, det blir nåt man tänker. Det där gör jag inte om, jag går inte ut för då kanske jag får höra något sånt igen av nån annan, säger Klara.

De negativa reaktionerna som kom efter att hon anmälde mannen som våldtagit henne och efter att mannen blivit dömd har gjort att hon varit tvungen att ändra hur hon lever sitt liv. Hon säger att hon är orolig att besöka platser där det finns mycket folk när hon är i Kautokeino.

- Nånstans blir det som om man gömmer sig lite, även fast jag inte ville det. Det kan vara nog jobbig att gå på Rema eller på Statoil, särskilt ensam, säger Klara.

Förutom de människor personligen har ifrågasagt henne, så upplever hon att samhället och media tar ställning genom att stödja våldtäktsmannen. Hon tycker att mannen har fått jättemycket utrymme i medierna.

- Det känns som att inte ens media ifrågasätter det - de här är dömda två gånger och högsta domstolen tar inte upp det. Det är ju inga nybörjare som sitter i rätten. De är ju faktiskt dömda, säger Klara.

Trots det hon har fått gå igenom så ångrar inte Klara att hon anmälde våldtäkten. Hon säger att hon har varit ärlig mot sig själv. Fast hon tänker på dem som inte vågar anmäla att de blivit utsatta för ett övergrepp, hur ska det här påverka dem att anmäla undrar hon.

- Hur ska det här stärka dem att våga göra en anmälan och få rättvisa? Om dom ska behöva vara rädda att bli första nyhet på Ođđasat, säger Klara som också menar att det här är ett större problem för hela det samiska samhället.

- Det här visar vad vi behöver jobba med, vad vår svaga sida är. Men att folk inte verkar se det – ska man själv eller någon av ens närmaste  behöva vara utsatt innan man ser det. Det är sorgligt nånstans, avslutar Klara.

Grupp på Facebook stödjer våldtäktsman

Flera myndighetspersoner i Norge är med i en grupp som stödjer en våldtäktsman på Facebook. Mannen dömdes 2011 för både våldtäkt och grov våldtäkt under Jokkmokks marknad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista