Dömda av det svenska rättsväsendet

Facebookgruppen ger stöd åt en av de två män som dömts till långvariga fängelsestraff för våldtäkter av två kvinnor i Jokkmokk. Högsta domstolen har tagit ställning till målet med avslagit resningsansökan.

Det var i samband med Jokkmokks marknad 2011 som våldtäkterna inträffade och de två männen dömdes först i tingsrätten och sedan i hovrätten som skärpte straffen. 

Hovrätten för övre Norrland dömde dömt 28-åringen till fängelse i fyra år och sex månader, samt 27-åringen till fängelse i tre år. Båda är dömda för grov våldtäkt.

”Bevisningen mot ... och ... är stark. Hovrätten konstaterar att det är fråga om två målsägande som, såvitt framkommit helt oberoende av varandra, var och en har berättat att de under samma morgon, på samma plats, i samma säg utsatts för övergrepp förövade av delvis samma gärningsman. De har båda beskrivit hur övergreppen inleddes medan de sov. Målsägande har, som utvecklats ovan, lämnat trovärdiga berättelser. Deras berättelser får stöd av ett stor antal vittnen som har beskrivit sina upplevelser av målsägandenas reaktioner efteråt.”

Hovrätten menar att det är uteslutet att målsäganden skulle ha hittat på händelsen, vilket de dömda hävdat.

”Det framstår enligt hovrättens mening som praktiskt uteslutet att var och en av målsägandena, oberoende av den andra eller tillsammans och i samförstånd, diktat ihop en historia för att skyla över egna snedsteg eller för att av ren illvilja snärja ... och  ... vid brott som dessa inte har begått”.

De dömda överklagade till Högsta domstolen. I början av maj i år meddelade Högsta domstolen har de dömda ”inte visat någon omständighet som kan föranleda resning i målet. Högsta domstolen avslår därför resningsansökningen”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".