Efter tre minuter var Svante Pounu och Isak Töyrä på plats för att släcka elden. Foto: Lars-Ola Marakatt
Guhttás/Kuttainen

Tulltjänstemän räddade familjehus

Brandlarmet gick strax innan klockan åtta i morse. Tre minuter senare var räddningen framme, I form av två tullare som är med i brandvärnet.

Mamman i familjen som bor i byn Kuttainen i nordöstra Kiruna kommun kände röklukt redan igår kväll. Men det var först i morse som hon fattade misstankar då röklukten tilltagit och slog larm.

Svante Pounu och Isak Töyrä var då på väg till jobbet i Karesuando .
- Vi hade tur och befann oss då 200 meter från huset. Som tur var hade vi en brandsläckare i tjänstebilen, säger Svante Pounu.

Svante, Isak och brodern till husägaren gick ner i källaren.
- Det var väldigt kraftig rök och vi var tvungna att använda en svag lampa för att se genom röken, säger Svante Pounu.

Det var fyra små brasor under golvet som hade antänts av kabeln till luftavfuktaren som hade smält.
- Frigoliten brann. Vi kunde släcka med våra pulversläckare och efterr ungefär en kvart, tjugo minuter tog brandvärnet över, berättar Svante Pounu.

- Det sitter inne i en människa att man ingriper i ett nödläge. Vi insåg att vi kunde ingripa utan att vi utsattes för allt för stor fara, säger Svante Pounu som är nöjd över att också ha fått rädda en före detta arbetskollegas hus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".