Våldtäkterna i Jokkmokk

Många vill stödja offren i ny facebookgrupp

I veckan har vi hört om att offentliga personer är med i en grupp på internet som stöttar en dömd våldtäktsman. Som svar på det har det nu bildats en facebookgrupp som stödjer kvinnor som blivit utsatta för våldtäkt. Gruppen har i skrivande stund över 800 medlemmar.

Initiativtagare till stödgruppen för våldtagna kvinnor är renskötaren och förskolläraren Nils Owe Simma från Idivuoma. Enligt Simma är det viktigt att synliggöra att de som våldtagits har stöd i det samiska samhället.

 – Det är många som skriver för att kvinnorna ska veta att det är många i Sápmi som stödjer dem, att de inte är ensamma utan veta att det finns stöd.

Det var i samband med Jokkmokks marknad förra året som två kvinnor blev utsatta för våldtäkt av två män. Det hela skedde i en stugby strax utanför Jokkmokk där våldtäkterna ska ha påbörjats meda kvinnorna sov.

Hovrätten för övre Norrland dömde 28-åringen till fängelse i fyra år och sex månader, samt 27-åringen till fängelse i tre år. Båda är dömda för grov våldtäkt. Efter det har Högsta Domstolen sagt nej till att ta upp männens överklagan till behandling. HD har också nyligen avslagit en resningsansökan från männen.

På facebook har det för en tid sedan bildats en grupp till stöd för en av de dömda männen. Gruppen har över 70 medlemmar. Här ska sägas att vem som helst kan läggas in i en grupp på facebook utan ha gett sitt medgivande. Men bland de som är aktiva i gruppen - det vill säga de som bland annat skriver egna inlägg och trycker på "gilla" - så finns det flera personer i offentliga positioner, exempelvis en ledamot i kommunstyrelsen i Kautokeino.

Nils-Owe Simma anser att det är märkligt att offentliga personer stödjer en våldtäktsdömd.

 – Som offentliga personer så är de ju på något sätt förebilder i samhället.

Nils-Owe Simma anser också att varje enskild har ett eget ansvar att säga ifrån när det gäller våldtäkter och våld mot kvinnor.

 – Man ska inte vara tyst, utan man måste våga säga att man inte håller med, det är viktigt för vi har ju nått så långt att kvinnor och män borde ha samma värde.

Nils-Owe Simma gläds åt att det är så många som gått med i den stödgrupp på nätet som han startat, även om målet inte har varit specifikt att få många medlemmar, utan istället att synliggöra saken.

 – Det är fel att kvinnorna måste lida först fysiskt och sedan efteråt också måste lida psykiskt för att ingen tror på dem, det är viktigt lyfta fram att alla har ett värde och inte beskylla kvinnorna vid sådana här händelser.

Tolkarna gjorde inte fel

Det var inget avgörande fel på tolkningen i rättsalen då våldtäktsmålet i Jokkmokk behandlades i tingsrätten. Det konstaterar nu Kammarkollegiet efter att ha utrett saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista