Sápmi

Journalist med i grupp utan vetskap

2:15 min

I våldtäktsfallet i Jokkmokk som vi berättat om tidigare har två män blivit dömda till tre respektive fyra och ett halvt års fängelse. Efter det bildades en facebookgrupp som stöd för en av de dömda männen, där de våldtagna kvinnorna svartmålades.

Den 23. maj sändes en intervju med den ena av de utsatta kvinnorna. Där sades att en journalist från NRK Sápmi var medlem i den Facebookgrupp som bildats till stöd för en våldtäktsdömd man.
Vi beklagar om det har uppfattats som att NRK Sápmis journalist stödjer den våldtäktsdömde. Faktum är att journalisten hade lagts till i gruppen av någon annan person utan att journalisten visste om det.
Journalisten kände alltså inte till att den var medlem och stöder därmed inte den våldtäktsdömde mannen.

- NRK Sápmis journalister har aldrig självmant valt att gå med i den här facebookgruppen, säger NRK Sápmis nyhetschef Ravna Buljo Gaup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista