Stefan Andersson (S) kommunalråd i Jokkmokk.
Våldtäkterna i Jokkmokk

Jokkmokk beskrivs som sexnäste

"Det målar ut sodom och gomorra"
1:33 min

Jokkmokk beskrivs som ett sprit och sexnäste i den resningsansökan som ombudet till de våldtäktsdömda männen skickade in till högsta domstolen.

 Nu blev det avslag på ansökan men i beskrivningen står det att de samiska ungdomarna dricker och är synnerligen sexuellt aktiva under marknaden.

- Den här bilden är helt främmande. Det målar ut sodom och gomorra under vintermarknaden i Jokkmokk och det är det ju inte alls. Det är klart att folk festar men här framställs det som att det bara är ett dekadent leverne för alla och att de samiska ungdomarna pekas ut som att de festar för att bevara den samiska identiteten är jättekonstigt, säger kommunalrådet Stefan Andersson (S).

I resningsansökan som de dömda våldtäktsmännens ombud Trond Sefastsson skrev finns det förutom det som han tycker är en rad nya omständigheter i fallet också beskrivet vad Jokkmokks marknad är och vad som försiggår där enligt hans mening.

Det var ju under marknaden 2011 som våldtäkterna inträffade och som de två männen senare dömdes för. Trond Sefastsson skriver citat: För i synnerhet sameungdomar ger Jokkmokks marknad i dag möjlighet till såväl sexuella

som andra kontakter, vilket är av stor betydelse för bevarandet och stärkande av den samiska identiteten. Han skriver också att "ungdomarna under marknaden skär ner på sömnen och håller högt tempo. De umgås intensivt, de dricker sig berusade och de är sexuellt synnerligen aktiva".

Var han fått den informationen har inte gått att utreda då Sefastsson inte gått att nå trots att ett flertal försök under en längre tid både via telefon och mail.

Sametingsledamoten och Jokkmokksbon Ingrid Inga vet inte om hon ska skratta eller gråta när hon får höra om vad Sefastsson skriver:

- Som det är beskrivet där finns det ju inte som har med den samsiska identiteten att göra. Jag väljer att skylla det på okunskap om den samiska kulturen, för att det är det det handlar om. Den som har gjort beskrivningen känner inte till den samiska kulturen. Det känns bittert att ha ha blivit beskriven på det sättet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".