Luleå

Romer tacksamma för stöd

1:41 min

Luleå är en av fem kommuner i Sverige som utsetts till pilotkommun i regeringens satsning på att förbättra situationen för romer, motverka diskriminering och utanförskap.

Systrarna Maritza och Mirette Palm, 16 och 20 år bor i Luleå, tycker att det är bra att det nu satsas på romer.

- De har inte gjort det förut så det är jättebra, säger systrarna.

De fem pilotkommunerna ska sprida sina goda idéer vidare till andra kommuner i landet.

Projektet med pilotkommunerna är fyraårigt mellan 2012 och 2015. Och de goda exempel pilotkommunerna tar fram ska sen spridas till andra kommuner i landet.

Bland annat ska myndigheter och skolan få större kunskap och bli bättre på att se och motverka diskriminering och utanförskap. För många unga romer går aldrig ut grundskolan, och ännu fler är de som inte läser vidare på gymnasiet.

20-åriga Mirette Palm är en av många unga romer som inte gått klart grundskolan.

– Ganska ofta var det så att de kollade att jag är en rom, de ropade och allt möjligt, säger Mirette Palm.

Mirette Palm berättar att hon inte fick den hjälp hon hade behövt i skolan, och att hon ofta blir diskriminerad just för att hon är rom. Förutom i skolan också i bland annat affären där hon känner sig uttittad.

Mirette Palm berättar att hon idag ångrar att hon hoppade av skolan och funderar på att börja plugga igen.

Men lillasyster Maritza går ut i nian i år och har sökt in till gymnasiet till hösten, och arbete och utbildning är områden som kommer att ligga i fokus för satsningen för att romska barn som växer upp idag ska ha samma möjligheter och förutsättningar för ett gott liv som sina icke-romska jämnåriga. Och efter gymnasiet hopps Maritza Palm på jobb.

– Jag vill ha ett bra jobb så att jag får allt jag behöver, säger Maritza Palm.

Utpekade områden för satsningen är förutom Luleå, Malmö, Helsingborg, Göteborg och Linköping som utsetts till pilotkommuner för romer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista