1 av 3
Ett av de 2000 löven Foto:Privat
2 av 3
Anna-Stina Svakko är en av utställarna Foto:Privat
3 av 3
Pung som kan ses på Liljevalchs Foto:privat
STOCKHOLM

Samiska slöjdare ställer ut på Liljevalchs

2:10 min

Från den 6:e juni fram till september kan man på ett av Sveriges finaste konstgalleri, Liljevalchs i Stockholm, se en väldigt speciell utställning. Det är i samband med hemslöjdsföreningens 100-års jubileum som slöjdare från hela Sverige har producerat 2000 löv som ska ställas ut tillsammans med slöjd och konst.

Även samiska slöjdare har producerat löv och slöjd till utställningen och Anna-Stina Svakko är en av slöjdarna som gjort ett löv till utställningen.

- Alla slöjdare har fått en trästomme som man ska utforma till sitt eget personliga löv och materialet kan vara vad som helst, textil, trä plast eller måla ja vad man vill berättar Anna Stina Svakko.

 De samiska slöjdarna som formgivit sina löv har en samisk prägel på löven och det kan man se berättar Anna-Stina. Hon är en av de 25 slöjdare som även har gjort slöjdföremål som kommer att visas i utställningen. Andra samiska slöjdare är bland annat Mia Viltok, Lars J-son Nutti och Ellinor Walkeapää. Det kommer att finnas 70 olika samiska föremål och värdet på slöjden och konsten är 265.000 kronor och det mesta är till salu.

 - Jag ville vara med för att jag själv sett utställningar på 80- och 90-talet med hemslöjd och sameslöjden har funnits med även då, och det är ju ett jättestort tillfälle att vara med i en sådan stor miljö eftersom den samiska scenen är ju ganska liten för slöjd och samiskt hantverk, säger Anna Stina Svakko

Liljevalchs konstgalleri som ligger på djurgården i Stockholm är ett av de finaste i Sverige och bland annat har Anders Sunna visat sin konst där. Det invigdes redan 1916 och har sedan dess Anna-Stina Svakko har jobbat med slöjd och konsthantverk i hela sitt liv. Nu jobbar hon mest med att sy traditionella samiska dräkter och moderna samiska kläder. Hon har i dagarna levererat sin 250:e kolt.

- Det är en fjäder i hatten att vara med i en sådan utställning, det är nästan som att vara på nordiska museet. Det är ju ett plus i kanten att få skriva in i Cvn att jag var med även den utställningen, säger Anna-Stina

Drömmer alla slöjdare om en separat utställning på Liljevalchs?
 
- Det går inte nästan att tänka i de banorna, livsvisionen är ju att ha en separat utställning på något stort ställe men då är ju jag på Moma eller Guggenheim i New York och har redan passerat Liljevalchs, säger Anna-Stina Svakko

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista