1 av 2
Lars Jonas Johansson. Foto: Anna Sunna
2 av 2
Styrelsen i Landspartiet svenska samer. Från vänster: Knut Persson, Carola Fjällström, Lars-Erik Fjellström, Lars-Jonas Johansson, Erik-Oscar Oscarsson, Margaretha Tellström.Foto: Pia Sjögren.
Deartna/Tärnaby

Han tar över ordförandeklubban i LPSS

3:33 min

Landspartiet Svenska Samer har idag fått ny ordförande. Lars-Jonas Johansson från Tärnaby blir ny partiledare efter Lars-Erik Fjellström.

-Det märks ju att han har varit med ett tag. I början kunde han vara lite nonchalant… Ja, jag är släkt med honom också. Jag tycker han har gaskat upp sig nu och tycker han är bra, säger Ingeborg Winka.

– Ja, han har ju erfarenhet från samepolitiken och har stort förtroende i det här området och i hela samevärlden, säger Bengt-Göran Burman.

Det är Lars- Jonas Johansson från Björkvattnet, Tärnaby, som ska leda Landspartiet svenska samer framöver.

Han satt fram till september i fjol som ledamot för ett annat parti, partiet Samerna i Sametinget. Efter flera mandatperioder uteslöts han i höstas, med argumentet att han var en "demokratisk haverist som svek partiets väljare och enbart företrädde sig själv". Nu har Lars-Jonas Johansson avgående ordförande Lars-Erik Fjellströms fulla stöd. Det är många som drivs av ett personligt engagemang i Sametinget, säger Fjellström till Sameradion:

– Sen finns det absolut en anledning att… Ibland är man ordförande för ett helt parti och ibland pratar man mer i egen sak och det tror jag att han kommer att göra väldigt bra, att skilja på de rollerna.

I förra sametingsvalet, för tre år sen, fick Landspartiet svenska samer 244 röster. Lars-Jonas Johansson fick 102 personröster. Så här jämför han sitt gamla och sitt nya parti:

– Jag ser att ideologin mellan Lpss och det parti som Samerna var när jag ställde upp först är tämligen lika. Det är bara det att partiet Samerna har frångått sin ideologi, anser jag. Min ambition är att Lpss ska göra ett bra val. Jag är hungrig, säger Johansson.

Den viktigaste frågan för Landspartiet svenska samer är att de samiska rättigheterna inte ska regleras i rennäringslagen utan delas av alla samer. En civil rätt, inte kollektiv, som nya partiledaren Lars-Jonas Johansson, formulerar det. Och han vill att Lpss får fler röster och växer i Sametinget i nästa val, om ett år.

– Vi ska ta röster från de övriga, från Samerna, Jakt- och fiskesamerna och Albmut. Vi ska ta röster från alla, säger Johansson.

Vilka partier skulle du vilja att Landspartiet svenska samer samarbetar med?

– Rent spontant, personligen, så känner jag att partierna som nu sitter i styrelsen, Samerna, Samelandspartiet och Guovssonásti är inte de som jag tycker för den bästa politiken. Det är inte de som jag i första hand ser ett samarbete med, säger Lars-Jonas Johansson.

Och Lars-Jonas Johansson verkar ha ett starkt stöd hos de dryga 30, fler än väntat, som kom till årsmötet i lördags. Han valdes enhälligt, och för valberedningen var det en drömvärvning. Valberedningens sammankallande var Sagka Stångberg:

– Han är rättfram och tar tag i svåra saker, orättvisor och sådant som annars sopas under mattan. Han kallar saker vid dess rätta namn. Han är ju en som törs ställa sig upp och berätta det som folk känner. Han vill saker också. Det är mycket bra, säger Sagka Stångberg.

Lars-Ola Marakatt/Pia Sjögren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista