Björnen fällde vajan, åt sedan den ofödda kalven och moderkakan. Foto: Privat.

Björnen gör större skada än man trott

Björnar dödar betydligt fler renar och framförallt renkalvar än vad som tidigare varit känt. Det här visar ny forskning som under flera års tid följt sändarförsedda björnar.

En enda björn kan på bara några veckors tid dräpa och stoppa i sig uppåt 40 renkalvar och förlusterna för samebyarna har blivit ytterst kännbara. Så mycket som hälften av alla renkalvar som föds på vårkanten dödas av rovdjur och är borta när det sedan är kalvmärkning under sommaren.

– Så här kan vi inte fortsätta att ha det, säger Lars Tomas Persson. 

Sedan några år tillbaka pågår det ett omfattande rovdjursprojekt, ett regeringsuppdrag som gett Viltskadefonden, Gällivare och Udtja sameby och det Skandinaviska Björnprojektet i uppgift att kartlägga hur många renar som varje år dödas av björnar.

Peter Segerström är rovdjursforskare och fältansvarig för projektet. Han har över 20 års erfarenhet av björnar och björnmärkning. Han är förvånad över de siffror som forskningsprojektet nu visar upp.

– Jag trodde inte att det var så hög skadebild som det nu visar sig att det är, säger han samtidigt som med flinka fingrar fäster en GPS sändare runt halsen på björnhonan Tollik som ligger sövd på en myr i närheten av Murjek och som ingår i björnprojektet.

Forskningsprojektet visar alltså att en sameby förlorar hälften av sina renkalvar mellan kalvningen på våren och märkningen under sommaren och att det är björnen som ligger bakom en stor del av förlusterna. Lars Tomas Persson menar att det nu måste till åtgärder, annars riskerar samebyn att kollapsa.

– Vi vill decimera ner björnbeståndet. Vår sameby är i kollapsfas och det går inte att bedriva en rationell renskötsel när man förlorar 50 procent av kalvarna redan under deras första levandsveckor, säger Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".