Plenum i Tärnaby

Mijjen Geajnoe bryter språkspärren

Vid Sametingens regelbundna sammanträden, Plenum, är svenskan det dominerande språket under förhandlingar och vid inläggen i talarstolen. Sametingspartiet Mijjen Geajnoe vill nu ändra på den saken och har under helgen inför plenum i Tärnaby den 28-31 maj samlats för en specialanpassad språkutbildning.

Målet är att partiets ledamöter, som inte alla är samisktalande i dagsläget, ska använda samiska i talarstolen.

Kristina Nordling deltar i utbildningen och har planerat och specialskrivit inlägg på samiska som hon planerar att hålla i talarstolen under den kommande veckans plenum.

-- Det känns nervöst och det är svårt, men det är viktigt och måste göras. Detta innebär att partiet på allvar tar ansvar för språket i Sametinget. Jag är glad och tacksam för den här möjligheten och det är en spännande utmaning för mig som same och som politiker, säger hon, säger Kristina Nordling.

Sara Larsson, Vägvisare för partiet är förväntansfull inför att se resultaten av satsningen på språket i partiet.

-- Det är viktigt att vi bryter språkspärren som finns. Jag själv och många ledamöter med mig har aldrig använt samiska i talarstolen i Sametinget och vi har nog lång väg att gå innan vi till fullo kan använda samiska som arbetsspråk i Sametinget. Men vi måste börja någon gång och den här utbildningen som vi arrangerat är ett steg på vägen, säger Sara Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista