Renägarna får vänta på ersättning för sådana här skador på renhjorden. Foto: SR Sameradion
Sápmi

Avvaktar med rovdjursersättning

Sametinget håller fast vid sitt beslut att avvakta med rovdjursersättning till Ruvhten sijte. Det framkommer i ett yttrande från Sametinget till Förvaltningsrätten i Luleå.

Sametinget styrelse beslutade i mars att hålla inne ersättningen med anledning av att flera medlemmar av Ruvhten sijte ansökt om att bryta sig ur och bilda en ny sameby - Neassan sijte.

Sametingets styrelse menar att frågan om en delning av samebyn är avgörande för hur rovdjursersättningarna ska fördelas - därför håller Sametinget inne med pengarna fram till frågan om en delning har avgjorts eller senast i slutet att detta år om frågan inte har löst sig.

Men Ruvhten sijte har överklagat beslutat och hävdar att det strider mot den praxis som Sametinget har när det gäller rovdjursersättningar.

Nu ska Förvaltningsrätten pröva Sametingets beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".