Foto: Anna Sunna/SR Sámi Radio

Sametingsplenum igång

Sänds kl. 16.00 - 16.00

I dag samlas sametingets ledamöter för årets andra plenum - den här gången hålls mötet i Tärnaby.

Sametinget ska bland annat anta en reviderad budget för 2012 och i vanlig ordning också behandla ett antal motioner och interpellationer.

Två andra stora frågor som ska upp på bordet är ett kulturpolitiskt handlingsprogram och ett fortsatt arbete med en ny inriktning på samepolitiken - ett arbete som hittills har skett inom arbetsgruppen Siidajuogus.

Detta är två frågor som det förmodligen kommer att hetta till om - inte ens den styrande alliansen är nämligen överens i dessa frågor.

Samelandspartiets ordförande Ingrid Inga har nämligen reserverat sig mot styrelsens beslut i bägge frågorna vid det senaste sammanträdet.

Inga anser bland annat att förslaget till nytt kulturpolitiskt handlingsprogram utesluter rennäringen som en av grunderna för den samiska kulturen.

När det gäller arbetet med en ny samepolitik reservar sig Inga mot direktiven för det fortsatta arbetet som hon anser konkurrerar med arbetet med en nordisk samekonvention.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista