Klemet Erland Haetta. Foto: Marit Elin Kemi/NRK
Guovdageaidnu

"Vi har yttringsfrihet i Norge"

"hennes personliga syn"
1:38 min

Ordföranden för kommunstyrelsen i Kautokeino, Klemet Erland Haetta tycker inte det är fel av en lokalpolitiker att vara aktiv i en facebookgrupp som stöttar en dömd våldtäktsman. I en intervju till Sameradion säger han att det politikern gör får hon själv stå för.

– Det är ju ingen som kan säga att det är rätt eller galt.

Så säger Klemet Erland Haetta om det att en kommunpolitiker är aktiv på en internetsida som stöttar en våldtäktsdömd man.

 - Om står för det så är det hennes mening, vi har yttringsfrihet i Norge, Klemet Erland Haetta.

Sameradion har tidigare rapporterat om hur en man som dömts för två fall av våldtäkt fått en stödgrupp på internet där man svartmålar mannens offer. I gruppen fanns bland annat personal på sametinget, en sametingspolitiker och en anställd på polisen i Kautokeino. 

Även kommunpolitikern Berit Marie E Eira fanns med bland gruppens aktiva medlemmar, och Klemet Erland Haetta är alltså ordförande för den kommunstyrelse där denna politiker sitter med.

Ragnhild Nystad är före detta vice president i Sametinget och politiker i Norge, så här sa hon till SVT Ođđasat när hon såg vilka medlemmar facebookgruppen hade:

– Jag blev förtvivlad, att vara med i en stöttegruppe och att stötta upp gutter som har våldtatt jenter i Sverige, det är helt förklastligt.

Klemet Erland Haetta säger att han inte skulle kunna vara med i en sådan grupp men vill inte ta ställning till kommunpolitikerns Eira:s engagemang.

– Kautokeino kommun stöttar ju inte hennes syn, men det här är hennes personliga syn, det är antagligen inte hennes partis syn heller, så det är något som hon må stå till ansvar för det. Det är inte kommun som står till ansvar för det. Jag personligen vill aldrig kunna tänka mig att vara medlem i en sådan grupp, säger Klemet Erland Haetta.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".