Sametingets ledamöter är samlade till plenum i Tärnaby. Foto: Tobias Poggats/Sveriges Radio Sameradion.
PLENUM I TÄRNABY

Lovar pengar till språkbad

Sametinget ska garantera pengar till språkbadsveckor för samiska skolbarn. Det beslutade Sametingets plenum som nu pågår i Tärnaby.

Under flera år har sydsamiska språkbadsveckor hållits med hjälp av pengar från ett Interregprojekt mellan Norge och Sverige; Gielebiesie. På de här språkbaden har barn i årskurserna 5-9 deltagit. Efter att projekttiden gått ut så föreslog tio av Sametingets 31 ledamöter i en motion att Sametinget ska garantera pengar till att kunna fortsätta språkbaden.

Som motivering till det framhåller ledamöterna att språkbaden har varit betydelsefulla i arbetet med att revitalisera det sydsamiska språket bland ungdomar.

I sitt svar på motionen hänvisar Sametingets styrelse till Samiskt Språkcentrum som ligger under Sametinget. Från språkcentrumets sida menar man att det behövs en utvärdering av projektet innan man kan besluta om en fast finansiering. Den utredningen ska göras i samarbete med Sameskolstyrlesen som varit med i projektet Gielebiesie.

Under debatten i plenum lade styrelseledamoten Ingrid Inga från Samelandspartiet fram ett förslag om att remittera de tio ledamöternas motion till Språknämnden. Dessutom kom Guovssonástis ledamot Karin Vannar med ett tilläggsförslag om att en fast finansiering av språkbaden även ska omfatta nord- och lulesamiska.

Plenum röstade till slut för förslaget från de tio ledamöterna, det vill säga att garantera fast finansiering av språkbadsveckor för samiska skolbarn. Dessutom antog plenum också Karin Vannars tilläggsförslag om att språkbaden även ska hållas på nord- och lulesamiska.

Det återstår att se hur styrelsen kommer att prioritera i budgeten för att kunna fullfölja plenums beslut.

Ledamöterna bakom motionen:
Lars-Jonas Johansson, partiobunden
Odd Willenfeldt, Min geaidnu
Kristina Nordling, Min geaidnu
Britt Sparrock, Samelandspartiet
Marita Stinnerbom, Guovssonásti
Alice Nilsson, partiobunden
Hanna Sofie Utsi, Min geaidnu
Christina Åhrén, Samelandspartiet
Carola Fjällström, LPSS
Lars-Erik Fjellström, LPSS

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".