Elena Walkeapää som sitter i Sáminuorras styrelse. Foto: Hanna Nutti / Sameraion
Sáminourras årsmöte i Björkliden

Tydliga krav i gemensam deklaration

1:35 min

Över hundra samiska ungdomar var på plats i Björkliden under Sáminuorras årsmöte i helgen. Ungdomsorganisationer från Finland, Ryssland och Norge var också inbjudna och tillsammans med Saminuorra skrev de en mötesdeklaration med uppmaningar till staterna i samiska frågor.

Det är första gången Saminuorra skriver en sådan här årsmötesdeklaration tillsammans med de andra ungdomsorganisationerna.

– Syftet är att stärka samarbetet och kontakterna. Det händer ju mycket i alla fyra organisationer men vi skulle gärna se att det sker någonting tillsammans, säger Elena Walkeapää, som sitter i sáminuorras styrelse.

Det var ett speciellt årsmöte som Saminuorra hade i helg, det var inte bara ett av de dyraste mötena hittills utan Sáminuorra hade också bjudit in de tre ungdomsorganisationerna SSN, Sami Nuorash, och Noereh. Tillsammans skrev de en deklaration med nya mål som de tillsammans vill uppnå.

– Vi hoppas på att vi får lära oss väldigt mycket från våra kollegor eftersom att vi inte har något politiskt eller finansiellt stöd, berättar Olga Egorova, medlem i sámi nuorash på den ryska sidan.

I den gemensamma deklarationen uppmanar de fyra organisationerna bland annat att Finland, Sverige och Ryssland ska skriva under ILO 169, de betonar också att alla samer har rätt till sitt språk och att alla fyra länder måste utbilda fler samiskalärare. De påtalar även att rovdjursantalet är för högt i renskötselområdena - samt att samisk media bör rapportera mer från olika delar av Sápmi, speciellt om samiska frågor på den ryska sidan.

Elena Walkeapää och Olga Egorova berättar att målet med hela samarbetet är att föra samman alla ungdomar oavsett varifrån Sápmi man kommer.

Deklaration med krav på regeringarna

De fyra samiska ungdomsorganisationerna i respektive Sverige, Norge, Finland och Ryssland kom fram till att de ska jobba mer tillsammans, de antog också en deklaration med krav på sina länder och på sig själv.

  • Ett krav var att samiska elever ska kunna läsa lika mycket samiska som majoritetsspråket i skolan - för att till fullo lära sig sitt modersspråk - därför måste också fler samiskalärare utbildas. 
  • En annan punkt handlade om att regeringarna ska ekonomiskt kompensera alla samer som påverkats av tvångsförflyttningarna. Detta eftersom tvångsförflyttningarna än i dag orsakar motsättningar mellan samer i Sápmi.
  • De uppmanar också Sverige, Finland och Rysslnad att skriva under ILO 169.  
  • De påtalar även att rovdjursantalet är för högt i renskötselområdena - samt att samisk media bör rapportera mer från olika delar av Sápmi, speciellt om samiska frågor på den ryska sidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista