Plenum i Tärnaby. Foto: Tobias Poggats, SR Sámi Radio.
SAMETINGETs planum i Tärnaby

Nej till ny kulturpolitisk handlingsplan

Kulturrådet la fram ett förslag om nytt kulturpolitiskt handlingsprogram utan reservationer. Men när frågan behandlades av sametingets plenum blev det bakläxa. Efter votering förkastades förslaget med röstsiffrorna 16-14 - men beslutet togs efter visst palaver.

Det nuvarande handlingsprogrammet för sametingets kulturpolitik gällde egentligen fram till 2009.

Frågan om ett nytt handlingsprogram har dock flera gånger skickats tillbaka till kulturrådet för ny handläggning så den gamla har gällt tills vidare.

Nu har kulturrådet lagt fram ett förslag som sametingets styrelse med flera invändningar nu skickat vidare till plenum för beslut.

Den stora stridsfrågan rör som så många gånger förut bidrag till de samiska organisationerna.

Kulturrådet föreslår en förändrad beräkningsmodell som innebär att organisationer får ett grundbidrag på 20 procent och ett rörligt bidrag på 80 procent, beräknat på medlemsantalet.

Det här skulle få stora konsekvenser flertalet samiska organisationer.

Vinnare: Landsförbundet svenska samer och Same ätnam som bägge skulle få mer än fördubblat bidrag.

Förlorare: Sáminuorra, vars bidrag skulle halveras, samt Svenska samernas riksförbund och Renägarförbundet som också skulle få kraftigt minskade anslag.

Vid kulturrådets beslutsmöte deltog tre ledamöter; ordförande Karin Mannela, Jakt- och fiskesamerna, Helena Morén, Skogssamerna och Per-Gustav Labba, Samerna och deras beslut var enigt.

Men när frågan kommit upp till styrelsen och plenum rådde allt annat än enighet: Ingrid Inga, Samelandspartiet, har i styrelsen skriftligen reserverat sig över hur medlemsantalet ska räknas för organisationer med stor verksamhet i samebyar.

Även styrelsens ordförande, Per-Mikael Utsi, Guovssonásti och dess vice ordförande, Anders Kråik, Samerna har lämnat skriftliga invändningar.

I en protokollsanteckning betonar Utsi och Kråik att det bör införas en begränsningsregel för att undvika stora och oförutsedda bidragsminskningar från ett verksamhetsår till ett annat.

Men kulturrådets förslag till handlingsprogram innehåller även andra konfliktämnen.

I kulturrådets beskrivning av samisk kultur nämns inte rennäringen särskilt. Istället beskrivs språket, kunskaper i duodji, släktskap och traditionella naturkunskaper som de främsta markörerna för samisk kultur.

I det förra handlingsprogrammet lyftes rennäringen fram som den bärande samiska näringen - i det nya programmet omnämns inte samiskt näringsliv som ett prioriterat området överhuvudtaget.

Något som framförallt Samelandspartiet kritiserade kraftigt och Ingrid Inga reserverade sig även mot detta i styrelsen.

- Vi får tillbaka samma handlingsplan utan de revideringar vi föreslagit tidigare. Mest allvarligt är att kulturrådet kommer med en definition av samisk kultur som följer den svenska modellen. Den har exluderat rennäringen och det samiska språket ur kulturbegreppet och det är allvarligt, sa Ingrid Inga från talarstolen.

När frågan sedan skulle upp till beslut uppstod ett visst tumult.

Landspartiet svenska samer (LPSS) tillsammans med nya partiledaren Lars Jonas Johansson, som för närvarande är politisk obunden i plenum, föreslog att organisationsstödet i första hand ska bygga på medlemsintäkter istället för medlemsantal.

Även Skogssamerna föreslog förändringar i handlingsprogrammet.

Men sametingets mötesordförande Stefan Mikaelsson beslutade att LPSS:s förslag och delar av Skogssamernas förslag inte kan behandlas av plenum med motiveringen att kulturrådets dokument inte får ändras.

Något som fick LPSS att gå i taket och föranledde en skriftlig reservation från partiet.

- Det är inte acceptabelt - vi har ändrat i dokument tidigare, sa en kritisk Lars-Erik Fjellström.

Därefter återstod bara två förslag: att godkänna eller avstyrka handlingsprogrammet.

Jakt- och fiskesamerna, Min geaidnu och Albmut sa ja till förslaget och även LPSS anslöt till den linjen när deras tilläggsförslag inte ens behandlades..

Men Samelandspartiet, Guovssonásti, Samerna och delar av Skogssamerna sa nej till förslaget och de vann också omröstningen med röstsiffrorna 16-14.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista