1 av 2
Jimmie Lannér jobbar som kökschef på ett hotell i Tärnaby. Foto: Tobias Poggats/Sameradion
2 av 2
Ann-Christin Blind från Samelandspartiet la fram förslaget under plenum i Tärnaby. Foto: Tobias Poggats/Sameradion
SAMETINGETs planum i Tärnaby

Den samiska matkulturen ska stärkas

1:57 min

Sametingets ledamöter har beslutat att anställa en person som ska stärka den samiska matkulturen. Satsningen är en del av ett större regeringsuppdrag för att göra turister intresserade i lokalproducerad mat, och Jimmie Lannér som är kökschef på tärnaby hotell välkomnar detta från regeringen.

– Jag tycker det här är en helt bra satsning faktiskt, därför man ser på de saker man har satsat att om man följer upp det, det får inte bara bli ett tillfällig sak så man inte tänker att man nu gör man bara det här för att satsa på att göra en broschyr och lite recept och sedan tror man att allt är löst. Så jag hoppas verkligen att det här blir en process som kommer stärka maten i denna delen av Sverige, säger Jimmie Lannér.

Jordbruksministern Eskil Erlandsson har alltså startat projektet Sverige - det nya matlandet där regeringen kommer satsa 320 miljoner kronor mellan 2011 och 2014, för att sätta Sverige på kartan som ett land med goda matupplevelser för turister. I satsningen finns även den samiska mattraditionen med, och regeringen vill att den ska bli en speciell del, eller en kulinarisk spjutspets, i matlandet Sverige.

Och för att kunna lyfta fram samisk matkultur på ett praktiskt plan, la ledamoten Ann-Christin Blind fram ett förslag om att anställa någon som kan jobba speciellt med detta tror att det finns mycket att utveckla inom det samiska mathantverket:

– Jag vi har ju en ganska traditionell matkultur. Vi kan ju bereda kött, vi kan salta, torka, röka, koka och det är såna här saker som, jag tror vi kan lyfta fram den här kulturen, säger Ann-Christin Blind

På hotellet i Tärnaby jobbar man inte speciellt med att ta fram just samisk mat, men eftersom samhället ligger inom Sápmi så är det naturligt att man använder till exempel råvaror som ren och röding i matlagningen. Och kökschefen Jimmie Lannér säger att dessa råvaror är uppskattade av turister som besöker orten.

– Absolut, det är ju, största delen är ju det att den är så väldigt mör i smaken, eller i konsistensen, det är ju ett otroligt bra kött, det smakar ju mycket kött, säger Jimmie Lannér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista