1 av 4
Kaunisvaara skylt Foto: Lars-Ola Marakatt/Sameradion
2 av 4
Valborg Mella Foto: Lars-Ola Marakatt/Sameradion
3 av 4
Modulhus Foto: Lars-Ola Marakatt/Sameradion
4 av 4
Johan Väisänen Foto: Lars-Ola Marakatt/Sameradion
Pajala/Bájil

Hoppas på nytt liv i Kaunisvaara

"Man går och väntar"
2:58 min

Pajala bostäder räknar med att det behövs 1000 bostäder fram till 2020 för att täcka bostadsbehovet i och med gruvetableringen i Kaunisvaara. För att lösa bostadsproblemet har fyra företag satsat på att bygga tillfälliga modulboenden som hyrs av företagare. Men byborna vill se en inflyttning av fastboende.

– Man går och väntar på att de ska flytta till byn. De jobbar här men har bostaden någon annanstans, säger Valborg Mella

Kaunisvaara är en av de 80-talet byar i Pajala kommun. Av de 170 som bor där är de allra flesta pensionärer. För femtio år sen var byn fyra gånger större och nu önskar man en tillväxt i byn. Men utvecklingen går åt mer pendling. Och när kommunala bostadsbolaget Pajala Bostäder bara bygger 34 lägenheter fram till nästa år har fyra privata aktörer etablerat sig i Pajala. De bygger 210 modullägenheter i kommunen.

– Detta är ett fint sätt att lösa bostadsbehovet fort. Det går inte i dagsläget i våra byar. För det första har vi för lite hus. Och de flesta är bebodda redan, säger företagaren Johan Väisänen som satsar på moduler.

Av de 210 rummen som nu byggs ska 60 ligga strax norr om byn Kaunisvaara berättar Johan Väisänen som har hotellstandard i sina lägenheter.

– Det kändes väldigt bra att hitta något utanför byn. Det förstör byatmosfären. Det är klart att det är en gruva här och det går inte att förbise. Men att hamna med moduler mitt i byn känns inte bra. Därför var vi glada att hamna utanför byn, säger Johan Väisänen.

Närmare 500 personer jobbar med att gruvan ska öppna i början på nästa år. Och sen ska det ge jobb åt drygt 1 000 personer i 20 år plus kringeffekter. Då behövs det 1 000 nya bostäder räknar Pajala Bostäder som satsar i centrala Pajala. Även flera privata aktörer har sagt sig villiga att investera i Pajala. Men samtidigt hoppas Valborg Mella på inflyttning till Kaunisvaara.

– Jag hoppas verkligen att det flyttar hit folk. Men det kanske är för nytt ännu, säger Mella.

Byborna vill ha hit permanent boende. Hur tror du det går?
– Jag tror det kommer att gå alldeles utmärkt. Det här är ett fint sätt för arbetare att upptäcka byn. Och sen kanske de bygger hus eller kan köpa hus i ett senare skede. Detta är en tillfällig lösning som måste ske nu för gruvexpansionen sker nu, säger Johan Väisänen.

Niklas från Luleå är en av dem som pendlar till och bor i modulhusen nära Kaunisvaaragruvan.

– Det ser fint ut. Det blir första natten ikväll. Ska bli skönt att sova härinne. Det blir första gången jag ska jobba sju och vara ledig sju, säger Niklas.

Vad tror du om att flytta till Kaunisvaara?
- Njaa. Det är inget som står högt upp på listan. Jag trivs att bo i Luleå, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".