1 av 2
Loreen och de ryska damerna toppade ESC 2012, de kommer alla från urfolk. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
2 av 2
Loreen. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Baku

Urfolken toppade i Eurovision Song Contest

Inte nog med att Loreen som för Sveriges räkning i lördags vann Eurovision Song Contest i Baku, är amazigh, vilket är Maroccos urfolk - även de ryska damerna, Buranovskiye Babushki, som kom på andra plats tillhör ett urfolk nära Urlabergen, udmurter. 

Loreen är artistnamnet som Lorine Zineb Noka Talhaou. Hon föddes i Stockholm 1983; båda föräldrarna är av berbiskt ursprung från Marocco. Ofta ser man henne med ett diagonalt sträck över läppen, vilket har blivit något av ett signum för Loreens och anses härtamma från ursprungsbefolkningen i Nordafrika.

Amazigh folket är visserligen i majoritet numerärt sett i Marocko, men politiskt och rättighetsmässigt står de tillbaka för den arabiska befolkningen som i århundraden haft den styrande makten. Men amazighfolkets rättigheter håller på att stärkas i Marocko, sedan snart ett år är bland annat amazigh officiellt språk.

Babusjkorna kommer från urfolket udmurter som bor i ett område nära Uralbergen. De har i flera år gjort covers på urdmutiska av västerländska artister som Aquarium, Kino, The Beatles och Queen. Den äldsta av damerna fyller 77 i höst. De är var inte några nykommligar i Eurovisionsammanhang, 2010 kom de på tredje plats i ryska uttagningen. 

Ryssarna underkuvade 1500- och 1600-talen udmurterna för att 1721 tvinga dem att anta kristendomen, enligt National Encyköpedin. Drag av deras ursprungliga schamanismiska religion levde kvar. Och under 1800-talet uppstod antikristna sekter, som trots att dessa förföljeldes har satt spår i dagens udmurtiska kultur. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".